Meksykańska zupa z pomidorami, serem i nachosami rozgrzeje Was w chłodne dni i przypomni ciepłe lato pod palmami. A latem? Latem da Wam dodatkową energię :) Meksykańska zupa z pomidorami, serem i nachosami jest bardzo kremowa (ale zaskakująco lekka) i orzeźwiająco pikantna (oczywiście możecie ją dostosować do Waszej tolerancji skali Scoville’a :) ). Znajdziecie tu pomidory, chili, czerwoną fasolę i kukurydzę, kumin, meksykański ser (który łatwo możecie zastąpić w razie potrzeby) i oczywiście nachosy :) Meksykańska zupa z pomidorami, serem i nachosami wykorzystuje także świetny smak pieczonego kurczaka (najlepiej takiego z rożna).
Składniki:
- 1 puszka (400g) pomidorów
- 1 puszka (400g) czerwonej fasoli
- 1 puszka (400g) kukurydzy konserwowej
- 4 ząbki czosnku
- 1 duża biała cebula
- 250g pieczonego kurczaka, najlepiej z rożna
- 1l bulionu drobiowego lub warzywnego
- 180 ml śmietany kremówki słodkiej
- 1 łyżka kminu rzymskiego (kuminu)
- 1 łyżka chili (uwaga, będzie ostro!)
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne (uwaga, będzie jeszcze bardziej ostro!)
- 50g sera pepper jack (można zamienić np. na parmezan)
- 100g sera cheddar łagodnego
- kwaśna śmietana do dekoracji
- świeża kolendra lub natka pietruszki
- 1 łyżka oliwy
- nachosy w ilości dowolnej
- 1 pomidor do dekoracji
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Kurczaka podzielić na kawałki wzdłuż włókien widelcem. Czerwoną fasolę odsączyć i przepłukać. Kukurydzę odsączyć. Sery zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
W garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać czosnek, chili, cayenne i kumin. Podsmażać mieszając ok. 1 minut do wydobycia aromatu. Dodać pomidory, fasolę, kukurydzę i kurczaka. Wymieszać. Zalać bulionem. Zagotować i gotować dalej około 15 minut na małym ogniu. Dodać kremówkę i sery, wymieszać. Sery musza się roztopić.
Meksykańską zupę z pomidorami, serem i nachosami podawać na gorąco – posypać pokruszonymi nachosami (resztę podać osobno), pokrojonym pomidorem i kolendrą, udekorować kwaśną śmietaną (łagodzi nieco ostrość).
Post Meksykańska zupa z pomidorami, serem i nachosami pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni.