Dobrze znany kurczak w nietypowej odsłonie. Świetny pomysł na wykorzystanie kurczaka z rosołu. Nieco egzotyczny, orzechowy, lekko pikantny.
Składniki:
- 1 kurczak, waga około 1-1,2 kg
- 1 porcja włoszczyzny
- 1 czerstwa bułka, najlepiej pszenna
- 30 dag łuskanych orzechów zmielonych, można też dać 150 g mielonych orzechów i 150 g mielonych migdałów
- 8 ząbków czosnku
- 3 szklanki wody
- 2 łyżki oleju (najlepiej z orzechów włoskich)
- 1 łyżka słodkiej czerwonej papryki
- 1-2 łyżeczki ostrej papryki
- sól, pieprz
- natka pietruszki (do dekoracji)
- ryż – około 200 gram
Wykonanie:
Kurczaka ugotować z włoszczyzną do miękkości. W międzyczasie ugotować ryż (raczej na klejąco, niż na sypko ;) ). Ryż ułożyć wzdłuż na półmisku. Kurczaka wyjąć z bulionu, zdjąć skórę, usunąć kości. Mięso dzielimy na cienkie paski wzdłuż włókien. zdejmij skórę, usuń kości, a mięso podziel na cienkie paski wzdłuż włókien i ułóż na ryżu. Jeśli orzechy są w całości – zmielić. Dodajemy do nich namoczoną i odciśniętą bułkę i posiekane ząbki czosnku (można też przecisnąć przez wyciskarkę do czosnku). Tak przygotowane orzechy zmiksować w blenderze. Mieszamy z wywarem z kurczaka na jednolitą masę, doprawiamy pieprzem i słodką i ostrą papryką (jeśli lubicie na ostro, można też dodać chili). Masą orzechowo-paprykową pokrywamy mięso na ryżu. Na patelni podgrzewamy olej, dodajemy nieco ostrej papryki, mieszamy. Czerwonym, pikantnym olejem polej po wierzchu danie. Dekorować papryką słodką albo natką pietruszki.
Post Kurczak po czerkiesku pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni.