Babka limonkowa. A właściwie limonkowo-maślana. Niezwykle aromatyczna, bardzo wilgotna, słodka ale lekko kwaskowa. Dobrze pieczona ma złoty kolor do brązowego. Nie kruszy się. Wspaniała nie tylko na Wielkanoc.
Składniki:
– 300 g mąki
– 4 jajka
– 250 g masła (nie margaryny!)
– 1-1,5 szkl cukru (najlepiej drobnego, ale nie pudru)
– 1,5 łyżeczki sody
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 4 limonki
– szczypta soli
Wykonanie:
Z limonek otrzeć skórkę (na najdrobniejszych oczkach) i wycisnąć sok (powinno być go ok. 180-200 ml). Wymieszać mąkę z sodą i proszkiem. Masło ucierać z cukrem (aż będzie jasne i puszyste) – cukier dodawać stopniowo. Potem dodać po kolei jajka i miksować. Na koniec dodać skórkę z limonki. Dodać sok z limonki i porcjami mąkę z sodą i proszkiem – miksować, aż masa będzie gładka i puszysta.
Z takiej ilości składników babka limonkowa mieści się w formie o pojemności około 2,3 – 2,5 l. Zwykłą formę trzeba oczywiście wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto przelane do formy powinno zajmować około 3/4 jej wysokości (babka mocno rośnie).
Piec rozgrzać do 160 stopni i piec przez około godzinę (do suchego patyczka).
Można oprószyć cukrem pudrem, polać lukrem królewskim* albo limonkowym**.
*Lukier królewski – na jedno białko dużego jajka (około 30 g białka) dodać 150g cukru pudru, ewentualnie kilka kropli soku z cytryny i energicznie wymieszać. Lukier jest bardzo gęsty i bardzo biały.
**Lukier limonkowy – 3 łyżki soku z limonki, szklanka cukru pudru; jeśli lukier wyjdzie za rzadki – dodać cukru.
Babka limonkowa / limonkowo-maślna występuje w kilku wersjach. Zamiast limonki można dać pomarańcze albo grejpfruty.
Post Babka limonkowa pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni.