Za oknem póki co jesieni prawdziwej nie widać....jeśli chodzi o temperaturę, bo jak dla mnie jest stanowczo za ciepło, ale pewnie większość z Was z tego bardzo się cieszy.W każdym razie mam dla Was przepis na genialny chowder z łososiem i koperek, który nadaje tej zupie świetny smak i aromat. Przepis pochodzi z gazety SMAKI ŻYCIA.
SKŁADNIKI: 4 OSOBY
400 g łosoś świeży400 g ziemniaki2 szt. cebula2 ząbki czosnek1 puszka kukurydzy3 łyżki śmietana 18% 2 łyżki śmietanki 30% ( dodałam dodatkowo, można pominąć)2 łyżki posiekanego koperku ja dałam połowę pęczka2 łyżki olej rzepakowysól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
Cebule i czosnek posiekaj.
Ziemniaki, obierz pokrój na kawałki.
Łososia oczyść z ości, usuń skórę, pokrój w dużą kostkę.
Na oleju zeszklij cebulę, dodaj czosnek i ziemniaki, smaż 5-6 minut, wlej 2 litry wody przegotowanej i posól.
Gotuj 15 minut dodaj odsączoną kukurydzę i kawałki ryby.
Gotuj 12 minut, łyżkę wywary wymieszaj ze śmietaną, wlej do zupy, wsyp koperek!
SMACZNEGO!