Dzisiaj danie typowo dla Mięsożerców, ja ogólnie nie jem mięsa po prostu nie czuję takiej potrzeby, ale Mój Narzeczony było oczarowany smakiem i chrupkością skórki w tym oto kurczaczku ;)Przepis pochodzi z mojej ukochanej Książki Kucharskiej Rodziny Soprano! Polecam to danie proste w przygotowanie a pyszne że szok ;)
SKŁADNIKI: 4 OSOBY
kurczak około 1,3kg ja użyłam 8 szt udka od kurczaka bez nóżkisól i świeżo zmielony pieprz1/4 szklanki bułki tartej2 łyżki posiekanej natki pietruszkiduży ząbek czosnki ( wyciśnięty )2 łyżeczki musztardy dijonłyżka oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE
Nagrzewamy piekarnik d 230 stopni.
Pokrojonego kurczaka na kawałki posypujemy solą i pieprzem, układamy w brytfannie skórką do góry i pieczemy 30 minut.
W małej misce mieszamy bułkę tartą, pietruszkę, czosnek, oliwę z oliwek oraz sól i pieprz.
Smarujemy kurczaka musztardą,.
Skrapiamy go miksturą z bułką tartą, dociskamy, by przywarła do mięsa.
Pieczemy 2- - 30 minut, aż mięso zacznie odchodzić od kości.
Podajemy na zimno lub na gorąco.
SMACZNEGO!