Jestem uzależniona od serników, uważam że jest to najlepsze ciasto na świecie i nic go nie przebiję, dlatego z przyjemnością wypróbowałam przepis z jednej z moich ulubionych książek kucharskich " WYŚMIENITE CIASTA SEROWE - 111 PRZEPISÓW "Sernik jest idealnie wilgotny, wyrósł ogromniasty puszysty i delikatny a co najważniejsze nie jest bardzo słodki wręcz perfekcyjnie trafił w moje kubki smakowe!
SKŁADNIKI: TORTOWNICA 24 CM
200 g masła250 g cukru drobnego1 łyżka rumu4 jajka1 kg twarogu używam tylko i wyłącznie do serników z Wielunia jest the best!2 torebki budyniu waniliowego2 łyżki soku z cytryny1 łyżeczka otartej skórki z cytryny50 g siekanych migdałówdodatkowo cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE
Tłuszcz, cukier i rum utrzeć na puszystą masę.
Stopniowo dodawać jajka, ser oraz budyń w proszku.
Całość wymieszać z sokiem z cytryny i migdałami.
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, bok formy wysmarować tłuszczem.
Do formy wyłożyć masę serową i piec około 60 minut w temp. 175 stopni ( termoobieg 150 stopni)
A najlepiej jak moją koleżanka poleca w temp 130 stopni około 1 godz i 30min wtedy sernik będzie równy.
SMACZNEGO!