|
Bananowo-grycane pancakes z masłem orzechowym, waniliowym jogurtem sojowym i domową granolą |
banan
1/2 szklanki mąki gryczanej
1/2 szklanki mleka
łyżeczka oliwy z oliwek
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
skórka pomarańczowa (ilość wedle uznania)
Banana rozgniatamy i mieszamy z mlekiem i oliwą. Stopniowo dosypujemy mąki, dodajmy proszek do pieczenia i sodę. Dokładnie mieszamy. Smażymy małe placuszki, na lekko natłuszczonej patelni, na małym gazie, z obu stron, aż się zarumienią. Podajemyz ulubionymi dodatkami.
*
Uwielbiam pancakes za to, że są dobre za równo solo jak i z masą cudownych dodatków. Po dosyć trudnym tygodniu, pełnym wrażeń (niekoniecznie przyjemnych) niedzielę rozpoczynam od najprzyjemniejszej rzeczy jaką tylko mogę sobie wyobrazićczyli od cudownego śniadania w łóżku. Uwielbiam obudzić się rano, zaparzyć sobie kawę, zrobić coś pysznego i wskoczyć z powrotem do łóżka. Do tego towarzystwo dobrej książki czy ulubionego serialu i totalny brak patrzenia na zegarek czy jakiegokolwiek pośpiechu. Jak to się nazywa... szczęście? Każdy zasługuję czasem na trochę relaksu i rozpieszczenia samego siebie, czyż nie?