Dziś podrzucamy Wam świąteczny przepis na małe babeczki, pełne orzechów włoskich, kakao o lekko kokosowym posmaku. Upieczenie tego ciasta ich w małych foremkach sprawia, że babeczki kuszą wyglądem i z pewnością będą świetną dekoracją Waszego świątecznego stołu :-)
Ten wpis bierze udział w konkursie organizowanym przez Zblogowani.pl i Olympus - Fotografuj! Niezwykle rzadko bierzemy udział w konkursach - bo chyba jeszcze nigdy nie udało nam się nic wygrać (!) :-) ale tym razem nie mogliśmy się oprzeć. Wygraną jest bowiem aparat Olympus Pen E-PL8.
Pomijając jego designerski, genialny wygląd - za który ogromne wyrazy uznania dla producenta - to małe cacko zapewnia niesamowitą jakość obrazu (w dodatku można w nim wymieniać obiektywy). Od dawna szukamy aparatu, który moglibyśmy mieć zawsze przy sobie. Tak często zdarza nam się, że mamy przed sobą idealny moment, idealny kadr na zdjęcie, już ustawiamy sobie w myślach kompozycję, parametry i wtedy.... okazuje się, że przecież nie mamy ze sobą aparatu! Kto wie ileż to razy zmarnowaliśmy w ten sposób szansę na zrobienie zdjęcia życia! :-) Dlatego tak bardzo potrzebujemy małego przyjaciela, którego moglibyśmy zawsze nosić przy sobie, ale który byłby na tyle dobry, aby pomagał, a nie utrudniał robienie zdjęć :-) A Olympus PEN właśnie taki jest (pomijam zazdrosne spojrzenia wszystkich wokół, kiedy masz w dłoniach taki piękny sprzęt :-D).
Dlatego też trzymajcie za nas mocno kciuki ;-)
Składniki (na około 8 babeczek)
Na ciasto:
- 3 duże jajka
- 200 ml mleka kokosowego
- 130 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- około 5-6 łyżek cukru trzcinowego
- 150 g mąki pszennej
- 60 g kakao
- 2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 100 g białej czekolady
- około 1/4 szklanki posiekanych orzechów ziemnych
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka rozbijamy w miseczce trzepaczką, dodajemy do nich cukier, mleko kokosowe, olej i roztrzepujemy do połączenia składników.
Do drugiej miski przesiewamy mąkę, kakao, dodajemy sodę oraz proszek do pieczenia. Do miski z suchymi składnikami powoli wlewamy masę z jajek i pozostałych składników - cały czas mieszając rózgą. Powinno wyjść gładkie, lejące ciasto. Na koniec dodajemy do niego orzechy włoskie i całość ponownie mieszamy. Następnie ciasto wylewamy do małych foremek na babeczki (można je także upiec w cieście na dużą babkę). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170C i pieczemy ok. 40 minut (do "suchego patyczka").
Po wyjęciu z piekarnika babeczki studzimy, wierzch polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą i posypujemy rozdrobnionymi orzechami ziemnymi.