To jest mój pierwszy mazurek i muszę przyznać, że wyszedł całkiem ładnie. Mam nadzieję, że jest również smaczny.
Jest on całkiem łatwy w przygotowaniu, ale zawiera sporo elementów do zrobienia.
Przepis pochodzi z gazety "Pyszne".
Składniki:- 250g mąki
- 80 g cukru (ja dodałam trochę mniej)
- 1 jajko
- 240 g masła
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego (ale ja użyłam cukru z prawdziwą wanilią)
- 160g orzechów włoskich
- 135ml mleka
- 1 i 1/2 łyżeczki cukru pudru
- 340g gęstej masy kajmakowej (u mnie o smaku tiramisu)
- dżem do posmarowania (ja wybrałam jagodowo-jeżynowy)
Ciasto
Mąkę, cukier oraz cukier waniliowy wymieszać i dodać 80g pokrojonego w kostkę masła. Całość posiekać do uzyskania drobniutkich grudek. Dodać jajko oraz proszek do pieczenia i zagnieść do uzyskania jednolitego ciasta. Następnie równomiernie rozłożyć na wyłożonej papierem foremce (ja użyłam foremki aluminiowej). Pieczemy przez 15-20 minut w 180stopniach. Zostawić do ostygnięcia.
Masa orzechowa
Orzechy zmielić. Mleko zagotować z cukrem pudrem i zalać nim orzechy. Wymieszać i pozostawić do wystudzenia. W tym czasie orzechy wchłonął mleko i powstanie gęsta, orzechowa masa.
Masa kajmakowa
Resztę masła ucieramy na puch. Cały czas miksując dodajemy masę kajmakową. Miksujemy do uzyskania gładkiej i puszystej masy.
Wystudzone ciasto smarujemy cienko dżemem i wykładamy zimną masą orzechową. Wyrównujemy. Na wierzch kładziemy masę kajmakową i również wyrównujemy.
Odstawiamy do zastygnięcia.