Kilka dni przed moim urlopem mama przyniosła od koleżanek z pracy przepis na nowe ciacho.
Błyskawicznie wzięłam się do pracy!
Ucierane ciasto cukiniowe ( przypominające tak lubiane przez Was ciasto marchewkowe ) przełożone lekkim kremem budyniowym jest świetnym pomysłem do popołudniowej kawki.
Smakuje fenomenalnie i jest bardzo szybkie do zrobienia!
Ja przygotowałam je w formie z kominem, Wy śmiało możecie zrobić w klasycznej tortownicy albo brytfance.
Spróbujcie!

SKŁADNIKI:
CIASTO:
* mąka pszenna – 1,5 szkl
* cukier – 1 szkl
* tarta, odciśnięta cukinia – 1 szkl
* olej roślinny – 0,5 szkl
* posiekane orzechy – 3/4 szkl
* jajko – 3 szt
* ananas – 3 plastry
* cukier waniliowy – 1 łyżka
* soda – 1 płaska łyżeczka ( nie omijamy! )
* proszek do pieczenia – 1 pełna łyżeczka
* cynamon – 1 pełna łyżeczka
KREM:
* sok z ananasa – 1 szkl
* budyń waniliowy – 40 g
* masło – 150 g
* cukier – 1 pełna łyżka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Jajka ubijamy z cukrami i olejem.
Dodajmy mąkę przesianą z sodą, proszkiem, cynamonem – miksujemy.
Dodajemy tartą, odciśniętą cukinię, orzechy, pokrojonego drobno ananasa.
Wylewamy na tortownicę, pieczemy do suchego patyczka ( ok. 50 – 60 minut ) – 180C z termoobiegiem.
Studzimy, kroimy na 2 blaty.
KREM:
Budyń gotujemy na soku ananasowym z cukrem, studzimy.
Po wystudzeniu ucieramy z masłem na białą, kremową masę.
CAŁOŚĆ:
Kremem przekładamy ciasto, wkładamy na ok. 1 godzinkę do lodówki.
Smacznego!
