Spotkania rodzinne ? Któż z nas ich nie kocha. Godziny spędzone
w kuchni na pichcenie dla naszych najukochańszych, którzy później z leniwym uśmiechem będą zachwycać się nad każdym naszym daniem (nawet tym przypalonym). Czy można oczekiwać wdzięczniejszej publiczności dla naszych kulinarnych wymysłów ? Także bez wątpienia, tylko niedzielny obiad potrafi trwać aż 3 dni. Jak to możliwe ? Otóż zazwyczaj zaczyna on się już w piątek, kiedy to snujemy w naszych głowach plany co ugotujemy, oczami wyobraźni widzimy te wszystkie smakołyki, którymi uraczymy naszych gości. Sobota to czas poświęcony na sprzątanie i gotowanie. Ewidentnie najbardziej pracowity dzień weekendu. Wreszcie nadchodzi upragniona niedziela..., która kończy się szybciej niż się rozpoczęła. Dania, którym poświęciliśmy tyle godzin, znikają
w ciągu paru chwil. Można by się zastanowić po co to wszystko ? Czy moim nogom i rękom nie wystarczyły męki minionego tygodnia ? Otóż wydaje się, że nie. Dlaczego ? Wystarczy spojrzeć na twarze domowników podczas pałaszowania obiadu, aby zapomnieć o tych wszystkich mękach i przekleństwach (wypowiedzianych w myślach) nad garami i zacząć myśleć co upichcić jutro :)
Dzisiaj na moim niedzielnym stole zagościły: najsmaczniejsza zupa gulaszowa na słodko z brzoskwiniami, suszonymi śliwkami
i rodzynkami, ryż po meksykańsku z sosem beszamelowym, a na deser: jagodniki i bezglutenowe ciasto z rabarbarem i soczystymi, słodkimi truskawkami. Pycha !
Przepis na bezglutenowe ciasto z rabarbarem i truskawkami
z budyniowo-kokosową pianką:
Kruche ciasto:
składniki:
150g mąki ziemniaczanej
90g mąki owsianej
100g mąki kukurydzianej
3/4 kostki masła
cukier puder (ja dałam naprawdę niewiele ok.4 łyżek)
3 żółtka
Sposób przyrządzania:
Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto. Następnie owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
Wypełnienie:
składniki:
450 ml rabarbaru
300 ml truskawek
cukier puder
skórka z połowy cytryny lub limonki
Sposób przyrządzania:
Rabarbar pokroić w kostkę(ale nie za drobną), truskawki na 3 części w plastry. Następnie wymieszać w misce razem ze skórką
z pomarańczy i cukrem pudrem (ilość według uznania).
Piana:
Składniki:
6 białek
szklanka wiórków kokosowych
4 łyżki budyniu waniliowego
Sposób przyrządzania:
Ubić pianę z białek, dodać budyń, cukier puder i wiórki kokosowe. Ponownie wymieszać.
Pieczenie:
Najpierw do nagrzanego piekarnika wstawić formę z kruchym ciastem i piec przez ok. 15 minut w 180 stopniach. Następnie wyjąć ciasto i na podpieczony spód wyłożyć rabarbar z truskawkami. Ponownie wstawić do piekarnika. Tym razem piec przez ok. 20 minut. Po tym czasie ponownie wyjąć i na wierzch nałożyć pianę z białek (całość można dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi). Piec przez 10-15 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć i ostudzić. Najlepiej podawać na następny dzień z bitą śmietaną, cukrem pudrem i świeżymi truskawkami ( ja podałam ze świeżymi poziomkami z ogródka :) ) Smacznego !