Chleb pachnący, chrupiący, a do tego zdrowy. Dzięki ciecierzycy na parze z firmy Bonduell, chleb ma niepowtarzalny smak, idealny na letnie przyjęcia.Czy wiesz , że Warzywa Bonduelle są uprawiane przy minimalizowaniu środków ochrony roślin. Firma...
Niesamowita zapiekanka ziemniaczana z grilla. Danie sezonowe bardzo aromatyczne, podane z Sosem Ziołowym lub Tatarskim Winiary rozpieszcza nasze podniebienie.Składniki:4 młode duże ziemniaki1 czerwona papryka2 cebule30 dag pieczareksól, pieprz...
Niesamowita zapiekanka ziemniaczana z grilla. Danie sezonowe bardzo aromatyczne, podane z Sosem Tatarskim Winiary rozpieszcza nasze podniebienie.Składniki:4 młode duże ziemniaki1 czerwona papryka2 cebule30 dag pieczareksól, pieprzząbek czosnku2 p...
Leśny mech, ciasto do którego podchodziłam 2 razy. Pierwszy raz kompletny niewypał i ciasto wylądowało w koszu. Drugi raz jest połączeniem kilku przepisów i to jest strzał w dziesiątkę.Składniki:5 jaj1 i 1/3 szklanki oleju3/4 szklanki cukru...
Cudowne lody budyniowe o delikatnej nucie mrożonych owoców. Inspiracją do stworzenia tego deseru był dla mnie budyń Winiary do kremów, z którego stworzyłam idealnie kremowe lody.Składniki:0,5 l. mleka1 opakowanie budyniu do kremu WINIARY1 szklanka mroż...
Pizza owocowa? Czemu nie, ta wersja przypadła do gustu szczególnie młodszym członkom rodziny. PIZZA OWOCOWA PIECZONA NA KAMIENIU1 szkl. letniego mleka około 30 stopni3 dag drożdży3 łyżki cukruszczypta soli morskiej2 łyżki oliwy2,5-3 szkl mąki1 bu...
Jest to historyczny deser wywodzący się z kuchni kresowej. Bardzo smaczna, zapomniana już aromatyczna legumina z jabłek, o delikatnej nucie cynamonu. Melszpejz był wspominany w wielu dziełach literackich, szkoda by dziś o nim zapomnieć. Składnik...
Kolejna bardzo udana wędlina z szynkowara. Naturalna pachnąca aż chce się jeść.Składniki na jedną porcje do szynkowaru 1,5 kg.600 g mielonego mięsa z łopatki600 g chudej karkówki1 łyżka peklosoli1/3 szklanki wody1 duża łyżka maj...
Dzięki uprzejmości "Rekomenduj to" mam przyjemność testować jogurt Bakoma Bio. Jest to naprawdę przyjemność. W czasach gdy półki sklepowe uginają się od różnych jogurtów, niestety większość z nich, dla mnie jest niejadalna. Czytając etykiet...
W końcu przyszedł czas na pieczenie bochenków chleba na kamieniu, a nie w foremce. Dziś postanowiłam upiec moim dzieciom chleb jasny i bez ziaren słonecznika. Do chleba przemyciłam jedynie mąkę żytnią 2000. Chleb smakuje i pachnie naprawdę niesamowicie...
Pyszne czekoladowe muffinki, w których nie wyczuwamy smaku ziemniaka. Ciasto jest długo świeże i wilgotne. Warte wypróbowania.Składniki:1 budyń czekoladowy Winiary100 g masła2 małe ugotowane ziemniaki2 jajka2 szklanki mąki orkiszowej tortowej 1/2...
Smaczny deser, który zachwyca do tego stopnia ,że nie można się od niego oderwać. Przepis przygotowałam na konkurs "Lusette inspiruje".Składniki:3 białka3/4 szklanki drobnoziarnistego cukru1 łyżeczka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka octu winnego ...
Cudownie pachnący chleb, naturalny i tak smaczny, że można go jeść tylko z masłem. Do jego wypieku nie trzeba wcale specjalnych wypiekaczy.Składniki na 1chleb (foremka 30cm x 11cm): 1 szkl. letniej wody1 szkl. czynnego zakwasu1,5 g drożdży1 łyżka...