Składniki:- 70 dag mielonego fileta z indyka
- 2 jajka
- 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego koperku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 500 ml passaty pomidorowej
- sól, pieprz
- szczypta cukru
W misce łączymy mięso, jajka, płatki owsiane, zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek i startą na drobnych oczkach tarki cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na 20-30 min.
Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formujemy niewielkie pulpeciki (wielkości orzecha włoskiego).
Zagotowujemy ok 500 ml wody, wrzucamy połowę pulpecików, gotujemy 15 min. Pulpety wyjmujemy cedzakiem. Gotujemy kolejna partię (możemy dolać wody jeżeli jest jej za mało).
Pozostawiamy 300 ml wody w której gotowały się pulpety. Dolewamy do niej passatę, dodajemy cukier. Zagotowujemy. W sosie umieszczamy wcześniej ugotowane pulpeciki, gotujemy na niewielkim ogniu kolejne 5-10 min.
Podajemy z ugotowanym makaronem.