PULPETY
Składniki:
- 1,5 szklanki palonej kaszy gryczanej
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1/4 niedużego selera
- ok 10 cm kawałek pora
- mała cebula
- 100 g twardego żółtego sera
- olej
- 2 żółtka
- 3 jajka
- bułka tarta
- sól, pieprz
- 1 łyżka majeranku suszonego
W garnku zagotowujemy 3 szklanki wody z 1 łyżeczką soli i 2 łyżkami oleju. Do gotującej się wody wsypujemy kaszę, delikatnie mieszamy do ponownego zagotowania się wody. Zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy przez 15-20 min. Po tym czasie wyłączamy ogień i pozostawiamy kasze przez 10 min aby wciągnęła pozostałą wodę. Odkrywamy pokrywkę, delikatnie mieszamy i pozostawiamy na kolejne 5 min aby kasza odparowała.
Obieramy warzywa. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora i cebulę kroimy w piórka.
Warzywa dusimy do miękkości na 2 łyżkach oleju.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
W misce łączymy kaszę, uduszone warzywa, żółty ser oraz żółtka. Doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Dokładnie łączymy składniki a następnie dłońmi formujemy pulpety które najpierw maczamy w rozkłóconych jajkach a następnie obtaczamy w bułce tartej.
Pulpety obsmażamy z każdej strony na złoto.
SOS PIECZARKOWY
Składniki:
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 100 ml wody
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Pieczarki opieramy i kroimy w plastry. Cebule obieramy i kroimy w drobna kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Wrzucamy pieczarki i cebulę. Solimy i delikatnie mieszamy. dusimy przez chwile aż pieczarki zmiękną. Dolewamy sok z cytryny. Dusimy jeszcze przez chwilę.
Wodę łączymy ze śmietaną, zalewamy pieczarki i na małym ogniu dusimy przez ok 10 min. Doprawiamy sola i pieprzem i dorzucamy posiekana natkę pietruszki.