Tę wersję szparagów przygotowałam po raz pierwszy. Wydaje mi się że to najlepsze szparagi jakie do tej pory jadłam. Są delikatne i sprężyste pod kruchą, chrupiącą otoczką.
Składniki:
- 1 szklanka tartej bułki
- 1/2 szklanki tartego parmezanu
- pęczek zielonych szparagów
- 1/2 szklanki mąki
- 2 duże jajka
- sól, pieprz
- olej

Szparagi oczyszczamy z włókien i odłamujemy końcówki.W dużej misce mieszamy bułkę tartą z parmezanem, przyprawiamy solą i pieprzem. Szparagi obtaczamy w mące , następnie zanurzamy w rozmąconych jajkach oraz w mieszaninie bułki tartej i parmezanu. Układamy je na przygotowanej blasze do pieczenia , skrapiamy delikatnie olejem i pieczemy w nagrzanym do 200 st. C piekarniku ok 15 min. aż się zezłocą.