- 1,5 kg rabarbaru
- 9 łyżek cukru
Składniki na kruszonkę
- 280 gram mąki
- 150 gram cukru
- 1 duży cukier waniliowy
- 190 gram masła
Dodatkowo:
- dżem malinowy (ok 3 łyżki)
Mąkę, proszek do pieczenia przesiewamy do miski miksera. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i przy pomocy przystawki "hak" łączymy ze sobą. Jeżeli nie macie takiej przystawki spokojnie możecie to zrobić tradycyjnie siekając masło z mąką nożem a potem szybko wyrabiając dłońmi.Dodajemy żółtka, cukier i śmietanę. Zagniatamy i tworzymy kulę ciasta którą owijamy folią spożywczą i co najmniej na 30 min wkładamy do lodówki. W tym czasie możemy przygotować rabarbar i kruszonkę. Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy na ok 1 cm kawałki (ni opieramy). Rozgrzewamy grubą, dużą patelnię. Wrzucamy rabarbar i posypujemy cukrem. Smażymy 3-5 minut tak aby rabarbar puścił sok i nie rozpadł się jednocześnie.
Przekładamy na sitko i odcedzamy nadmiar soku (nie wylewajcie soku-po dolaniu do niego przegotowanej wody będziecie mieli ok 1 litr pysznego kompotu).
Kruszonka- mąkę, cukier i cukier waniliowy łączymy. Zalewamy rozpuszczonym gorącym masłem. Dokładnie mieszamy.
Dużą blaszkę (24 x30 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto ścieramy na grubym tarle i delikatnie ugniatamy rozprowadzając równomiernie w blaszce.
Podpiekamy przez 15 -20 minut w rozgrzanym do 180 st C piekarniku.
Wyciągamy ciasto z piekarnika, studzimy przez chwilę. Następnie cienką warstwą smarujemy dżemem. Rozkładamy wcześniej przygotowany rabarbar i posypujemy kruszonka, rozcierając ja w palcach.
Pieczemy kolejne 30-40 min w piekarniku również rozgrzanym do 180 st. C. (ja pieke z termoobiegiem).
Po przestudzeniu można posypać ciasto cukrem pudrem.