Kolejny przepis z cyklu "zrób to sama". Tym razem wędlina z indyka. Jest prosta w wykonaniu, soczysta i pyszna - o niebo lepsza od tych sklepowych.
Składniki:
- Filet z indyka ok 1 kg
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka musztardy (ja używam rosyjskiej)
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
Filet z indyka myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem.
Pozostałe składniki łączymy tworząc marynatę. Marynata nacieramy filet i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc).
Po tym czasie filet umieszczamy w rękawie do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Pieczemy przez godzinę z funkcją termoobiegu. Następnie rozcinamy worek i pieczemy kolejne 20 minut aby przyrumienić fileta.