Biszkopt
Składniki:
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy żółtka i ubijamy jeszcze przez chwilę. Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie łączymy. Ciasto wylewamy na blaszkę* wysmarowaną masłem i obsypaną kaszą manną i pieczemy przez ok 30 min w temperaturze 170 st C (u mnie z termoobiegiem) . Upieczone ciasto studzimy.
* u mnie duża tortownica o średnicy 28 cm.
Masa śmietanowo - truskawkowa
Składniki:
- 1/2 litra śmietany 30 % w temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 2 łyżki żelatyny
- 6 łyżek cukru pudru
- 40 dag truskawek
W ciepłej wodzie rozpuszczamy żelatynę i odstawiamy do wystygnięcia (nie może nam się jednocześnie ściąć). Truskawki miksujemy z cukrem. Śmietanę ubijamy na sztywno.
Wszystkie składniki następnie łączymy ze sobą do powstania jednolitej masy.
Dodatkowo:
- 2 galaretki truskawkowe
- truskawki (do dekoracji)
Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do wystygnięcia.
Wystudzonego ciasta nie wyciągamy z obręczy tortownicy. Dokładnie smarujemy masą truskawkową tak aby nie było żadnych szczelin pomiędzy masą a obręczą. Na wierzchu układamy umyte i ewentualnie pokrojone na mniejsze kawałki truskawki delikatnie je dociskając do masy. Całość zalewamy tężejącą galaretką.
Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.