Często nieświadomie łączymy ze sobą produkty żywnościowe, które niestety, ale nie wpływają pozytywnie na nasz organizm w takich kombinacjach. Poniżej znajdziecie kilka przykładów, jakich produktów nie powinno się łączyć, by nie tracić cennych wartości każdego z nich.
Pomidor i świeży ogórek
NIE łączyć - ponieważ ogórek zawiera askorbinazę, która rozkłada witaminę C z ogórka.
Pomidor i twaróg
NIE łączyć - ponieważ zawarte w pomidorze kwasy doskonale łączą się z wapniem z białego sera, tworząc nierozpuszczalne kryształki, które odkładają się w stawach i powodują ich ból.
Herbata z cytryną
NIE łączyć - ponieważ zawarty w listkach herbaty glin w połączeniu z sokiem z cytryny powoduje powstanie łatwo wchłanialnego cytrynianu glinu, który może przyczynić się do choroby Alzheimera. Dlatego ważne jest, by nie wlewać soku z cytryny przed usunięciem z filiżanki liści herbaty.
Czerwone mięso i czerwone wino
NIE łączyć - ponieważ wino, podobnie jak herbata, zawiera garbniki ograniczające wchłanianie cennego żelaza.