Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Obiad za dychę - blog kulinarny
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
69
Kategorie
354
Mizeria z ogórków
Prosty i szybki przepis na klasyczną mizerię z ogórków. Idealny dodatek do mięsnych dań. SKŁADNIKI: 1 duży ogórek 200 ml śmietany 18% 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka octu jabłkowego lub winnego 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ziół prowansalskic...
Obiad za dychę - blog kulinarny
Przepisy
,
Sól
,
Pieprz
,
śmietana
,
Obiad
,
Majonez
,
Dodatek do mięs
,
Ocet jabłkowy
,
Mizeria
,
Mizeria z ogórków
,
Ogórek
,
Sałatka
,
Zioła prowansalskie
Jak zrobić sos holenderski
Sos holenderski to dość prosty w przygotowaniu klasyczny sos, może być dodatkiem do wielu potraw, jest też podstawą do innych sosów. Po dodaniu estragonu uzyskujemy na przykład sos bearneński. SKŁADNIKI: 3 jajka 1/2 cytryny 1/3 kostki masła biały piepr...
Obiad za dychę - blog kulinarny
Masło
,
Cytryna
,
Porady
,
Jajka
,
Klarowane masło
,
Sos holenderski
,
Sos
Amerykańska zupa z boczkiem i kukurydzą
Prosty przepis na amerykańską zupę z kukurydzą, boczkiem i papryką. Zupa powinna być aksamitna i lekko słodkawa. SKŁADNIKI: 350 g wędzonego boczku 2 papryki (czerwona i żółta) 1 szklanka kukurydzy z puszki 1/2 szklanki czerwonej fasoli z puszki 3 łodyg...
Obiad za dychę - blog kulinarny
Przepisy
,
Sól
,
Pieprz
,
Masło
,
Ziemniaki
,
Zupa
,
Seler naciowy
,
Smażenie
,
Wędzony boczek
,
Amerykańska zupa
,
Czerwona fasola z puszki
,
Gotowanie
,
Kukurydza z puszki
,
Słodka śmietanka
,
Słodka zupa
,
Zupa z boczkiem
,
Zupa z fasolą
,
Zupa z kukurydzą
Makaron ze szpinakiem i wędzoną makrelą
Bardzo prosty przepis na pyszny makaron ze szpinakiem i aromatyczną, wędzoną makrelą. Idealny na szybki i tani obiad. SKŁADNIKI: 200 g mrożonego szpinaku 1 wędzona makrela 150 g makaronu łyżka masła 3 ząbki czosnku 1 serek wiejski sól pieprz Przygotowa...
Obiad za dychę - blog kulinarny
Przepisy
,
Sól
,
Pieprz
,
Masło
,
Czosnek
,
Makaron
,
Danie wegetariańskie
,
Serek wiejski
,
Szpinak
,
Makaron ze szpinakiem
,
Obiad wegetariański
,
Sos szpinakowy
,
Wędzona makrela
Parówki z serem w cieście francuskim
Prosta i smaczna przekąska, idealna na śniadanie lub kolację. SKŁADNIKI: 4 parówki 4 plastry sera 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 łyżki keczupu 1 łyżeczka oregano pieprz Przygotowanie: Do keczupu dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Ciasto franc...
Obiad za dychę - blog kulinarny
Przepisy
,
Pieprz
,
Oregano
,
Przekąska
,
Ciasto francuskie
,
Ser
,
Keczup
,
Na ciepło
,
Na zimno
,
Parówki w cieście
,
Parówki w cieście francuskim
Zupa ogórkowa
Prosty przepis na pyszną, domową zupę ogórkową. Można ją podawać zabielaną lub też bez śmietany. SKŁADNIKI: 400 g kiszonych ogórków 5 skrzydełek z kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka 1 por 5 ziemniaków 200 ml śmietany 18% kilka liści laurowych kilka ziar...
Obiad za dychę - blog kulinarny
Przepisy
,
Pieprz
,
śmietana
,
Obiad
,
Ziele angielskie
,
Ziemniaki
,
Liście laurowe
,
Marchewka
,
Por
,
Pietruszka
,
Zupa
,
Ogórki kiszone
,
Skrzydełka z kurczaka
,
Zupa ogórkowa
Szpinakowe ślimaczki z ciasta francuskiego
Prosty przepis na pyszną przekąskę. Idealne do podania zarówno na ciepło jak i na zimno. Zamiast szpinaku można użyć szynki parmeńskiej i pomidorowego sosu. SKŁADNIKI: 400 g rozdrobnionego, mrożonego szpinaku 1 serek wiejski 1 opakowanie ciasta francus...
Obiad za dychę - blog kulinarny
Przepisy
,
Sól
,
Pieprz
,
Masło
,
Czosnek
,
Pieczenie
,
Przekąska
,
Smażenie
,
Ciasto francuskie
,
Serek wiejski
,
Szpinak
,
Ciastka
,
Ciasto
,
ślimaczki z ciasta francuskiego
,
Szpinakowe ślimaczki
Piszinger, andrut, kajmak czyli przekładane wafle
Bardzo prosty przepis na andruty, w Małopolsce nazywane piszingerem, a na Mazowszu kajmakiem. Jednym słowem domowe przekładane wafle. SKŁADNIKI: 1 puszka zagęszczonego, słodzonego mleka 1 opakowanie dużych wafli Przygotowanie: Puszkę z ml...
Obiad za dychę - blog kulinarny
Przepisy
,
Andrut
,
Deser
,
Kajmak
,
Mleko w puszce
,
Piszinger
,
Wafelki
,
Wafelki z masą
,
Wafle
,
Zagęszczane mleko
Wigilijna kapusta z grochem i grzybami
Potrawa, której nie może zabraknąć na stole wigilijnym. Jej przygotowanie jest bardzo proste. Do kapusty oprócz grzybów można dodać również suszone śliwki. SKŁADNIKI: 300 g łuskanego grochu 1 kg kiszonej kapusty 1 cebula garść suszonych grzybów ...
Obiad za dychę - blog kulinarny
Przepisy
,
Sól
,
Pieprz
,
Cebula
,
Potrawy na święta
,
Ziele angielskie
,
Liście laurowe
,
Oliwa
,
świąteczna potrawa
,
święta
,
Suszone grzyby
,
Wigilijna potrawa
,
Groch łuskany
,
Kapusta kiszona
,
Kapusta z grochem
,
Wigilijna kapusta z grochem
,
Wigilijny stół
Wigilijny barszcz czerwony
Prosty przepis na barszcz czerwony, bez dodatku mięsa. W smaku powinien być słodko-kwaśny z wyczuwalną ostrością czarnego pieprzu. Idealny do picia oraz do uszek z grzybami, czy też krokietów z kapustą. Można go zabielić odrobiną śmietany. SKŁADNIKI: 5...
Obiad za dychę - blog kulinarny
Przepisy
,
Sól
,
Pieprz
,
Masło
,
Czosnek
,
Cebula
,
Potrawy na święta
,
Ziele angielskie
,
Potrawa wigilijna
,
Ocet winny
,
święta
,
Boże Narodzenie
,
Buraki
,
Liść laurowy
,
Suszone grzyby
,
Barszcz
,
Barszcz czerwony
,
Czerwone buraki
,
Wigilijny barszcz
Jak przygotować szybkie grzanki
Bardzo prosty i szybki sposób na przygotowanie smacznych grzanek, idealnych do kremowych zup. SKŁADNIKI: kilka kromek wieloziarnistego pieczywa tostowego łyżka masła Przygotowanie: Chleb kroimy w małą kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z masłem i p...
Obiad za dychę - blog kulinarny
Masło
,
Porady
,
Smażenie
,
Chleb tostowy
,
Grzanki
,
Grzanki z chleba
Wigilijny kompot z suszu
Prosty przepis na aromatyczny kompot z suszu. Dokładnie taki kompot jest u nas na wigilijnym stole. SKŁADNIKI: 1/2 kg suszonych śliwek 200 g suszonych moreli 1/2 cytryny 2 łyżki miodu 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 3 l w...
Obiad za dychę - blog kulinarny
Przepisy
,
Potrawy na święta
,
Potrawa wigilijna
,
Gałka muszkatołowa
,
Boże Narodzenie
,
Miód
,
Suszone śliwki
,
Cynamon
,
Kompot
,
Kompot z suszu
,
Suszone morele
,
Suszone owoce
Wigilijna fasola w miodzie
To staropolski przepis na pyszną fasolę. Kiedyś nazywana była fiziołami. Można ją podawać z suszonymi śliwkami, jednak ja najbardziej lubię w takiej postaci. Fizioły gościły kiedyś na małopolskich, wigilijnych stołach. SKŁADNIKI: 2 szklanki dużej fasol...
Obiad za dychę - blog kulinarny
Przepisy
,
Sól
,
Pieprz
,
Potrawy na święta
,
Cytryna
,
Rozmaryn
,
Oliwa
,
Potrawa wigilijna
,
święta
,
Miód
,
Fasola
,
Fasola w miodzie
,
Fizioły
Puree z zielonego groszku z nutą mięty i kolendry
Prosty i szybki przepis na doskonałe i orzeźwiające puree z zielonego groszku. Idealne jako dodatek do mięs i ryby. SKŁADNIKI: 450 g mrożonego groszku pęczek mięty pęczek kolendry 2 papryczki jalapeno 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka masła 1 ły...
Obiad za dychę - blog kulinarny
Przepisy
,
Sól
,
Pieprz
,
Masło
,
Oliwa z oliwek
,
Cukier
,
Kolendra
,
Puree
,
Dodatek do miesa
,
Mięta
,
Mrożony groszek
,
Papryczki jalapeno
,
Puree z zielonego groszku
,
Zielony groszek
Puree z selera
Prosty i szybki przepis na przepyszne puree z selera, które z powodzeniem może zastąpić ziemniaki, podawane do obiadu. SKŁADNIKI: 1 duży seler 2 ziemniaki 1/3 kostki masła sól pieprz Przygotowanie: Selera i ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. ...
Obiad za dychę - blog kulinarny
Przepisy
,
Sól
,
Pieprz
,
Masło
,
Ziemniaki
,
Seler
,
Puree
,
Puree z selera
,
Dodatek do dań
Pieczone pieczarki z pomidorami i szynką parmeńską
Prosty przepis na przygotowanie smacznej przekąski. Zamiast szynki parmeńskiej można użyć boczku, a zamiast pomidorków koktajlowych winogron. SKŁADNIKI: pieczarki pomidorki koktajlowe żółty ser szynka parmeńska sól pieprz Przygotowanie: Pieczarki obier...
Obiad za dychę - blog kulinarny
Przepisy
,
Sól
,
Pieprz
,
Przekąska
,
Pieczarki
,
Szynka parmeńska
,
żółty ser
,
Pieczone pieczarki
,
Pomidorki koktajlowe
,
Przystawka
←
Poprzednia
1
2
3
4
Następna
→