Z chwilą, w której umiera Twój zakwas, wszystko przestaje mieć sens...no dobra. Ciut przesadzam. Ale takie było moje pierwsze wrażanie, kiedy chcąc zrobić
mój ulubiony chleb, zajrzałam do dzbanka z zakwasem. Umarł śmiercią nagłą i tragiczną. Miał ponad rok. Szkoda. Chleb z niego był bardzo smaczny.
From the moment in which your sourdough dies, everything ceases to make sense ... Alright. I'm exaggerating a bit. But such was my first impression when wanting to make bread, I looked into my jar of sourdough. He died on a sudden and tragic death. He had more than a year. It's a pity. Bread of it was very tasty.
Pierwszą rzeczą, jak przyszła mi na myśl było zrobienie chleba drożdżowego. Przypomniałam sobie
bułeczki orkiszowe, które zrobiłam jakiś czas temu i postanowiłam zrobić coś w tym kierunku. Użyłam drożdży suszonych, paru garści nasion i upiekłam chlebek, który...no właśnie.
The first thing that came to my mind was to make yeast bread. I remembered spelled buns I've made some time ago and decided to do something in this direction. I used dry yeast, a few handfuls of seeds and I baked bread, which... exactly.
Aż wstyd mi przyznać, ale smakuje mi bardziej od tamtego chleba na zakwasie! To miła odmiana. Ma chrupiącą, pachnącą skórkę i miękki, puszysty środek. Smakuje bajecznie, świeżo upieczony z liśćmi zielonej sałaty, plasterkami aromatycznego pomidora i szczypiorkiem. Nie wspominając już o
całej rzeszy past, które pasują tutaj idealnie. Utrzymuje świeżość długo. Na pewno cztery dni, ponieważ zazwyczaj po tym czasie znika. Najwięcej zjadamy w pierwszy dzień! A potem oszczędzamy krojąc jak najcieńsze kromeczki :D Bardzo mnie to ciekawi - pieczecie własne pieczywo? Jeśli tak, to jakie najczęściej? Podzielcie się sekretami ;)
I'm embarrassed to admit it, but it tastes to me more, than sourdough bread! It's a nice change. It has a crispy, fragrant crust and soft, fluffy center. It tastes fabulous, freshly baked with leaves of green lettuce, aromatic sliced tomato and chives. Not to mention of the multitude of spreads that match perfectly here. It maintains freshness for long. Well, definitely for four days because it usually disappear after this time. We eat most of on the first day! And then we save it by cutting slices as thin as possible :D I am very curious - do you bakes your own breads? If so, how frequently? Please share the secrets;)
Jeżeli jednak zdarzy się Wam, że chlebek zrobi się suchy, wystarczy zrobić
tosty francuskie! Czyż to nie proste? Możecie je zrobić ze świeżymi owocami, dżemem,
masłem orzechowym,
Nutellą i czym tylko dusza zapragnie i na co Wasz spiżarka pozwoli!
If, however, happen to you that bread gets dry, it's enough to make French toast! Isn't that simple? You can make them with fresh fruits, jam, peanut butter, Nutella and what your heart desires and what will allow your pantry!
Orkiszowy chleb na drożdżach
Składniki:
- 500 g mąki orkiszowej (użyłam jasnej i ciemnej);
- 50 g nasion słonecznika;
- 20 g siemienia lnianego;
- 1 łyżka soli;
- 1 paczka drożdży suszonych;
- 1 łyżka syropu klonowego;
- 450-500 ml letniej wody.
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do dużej miski, wymieszać z nasionami, drożdżami i solą. Dodać syrop klonowy oraz wodę i bardzo dokładnie wyrobić ciasto za pomocą miksera (z mieszadłami przeznaczonymi do ciasta drożdżowego) lub łyżką. Przykryć miskę folią i ściereczką.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni i ustawić miskę obok piekarnika na pół godziny. Ciepło bijące od niego pomoże drożdżom w pracy.
Wysmarować foremkę olejem i wysypać otrębami.
Następnie zamieszać ciasto ponownie i wyłożyć do foremki. Można zrobić nacięcia nożem i wysypać je mąką lub nasionami. Ponownie przykryć folią i ściereczką i zostawić do kolejnego wyrastania obok piekarnika na 20 minut. Po tym czasie piec chleb przez 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec 40 minut. Ostudzić w foremce przez 20 minut. Następnie wyjąć chleb i ostudzić całkowicie na kratce.
Smacznego!
Spelled yeast bread
Ingredients:
- 500 g spelled flour (I used light and dark);
- 50 g sunflower seeds;
- 20 g flaxseed;
- 1 tbsp salt;
- 1 package dried yeast;
- 1 tbsp maple syrup;
- 450-500 ml lukewarm water.
Preparation:
Sift the flour into a large bowl, mix with seeds, yeast and salt. Add maple syrup and water and knead the dough thoroughly with a mixer (with mixers designed for yeast dough) or a spoon. Cover the bowl with foil and cloth.
Preheat oven to 220 degrees and set a bowl next to the oven for half an hour. The heat radiating from it will help the yeast at work.
Grease the mold with oil and sprinkle with bran.
Then stir the dough again and put into mold. You can make incisions with a knife and sprinkle it with flour or seeds. Again, cover with foil and cloth and leave to the next rising next to the oven for 20 minutes. After this time bake bread for 10 minutes, and then reduce the temperature to 200 degrees and bake for 40 minutes. Allow to cool in the mold for 20 minutes. Then remove the bread and let cool completely on a wire rack.
Bon appetit!