Szykujecie się już na gorączkę sylwestrowej nocy? Jeśli w planie macie domówkę, albo inną imprezę, na którą planujecie przygotować coś pysznego, gorąco polecam rybę po grecku. Pyszna na ciepło i na zimno. Przepis nie jest skomplikowany i jak zwykle - cecha charakterystyczna moich przepisów - nie wymaga wiele pracy :). Chyba do tej pory o tym nie wspominałam. Czasem zdarza mi się spędzić w kuchni długie godziny, żeby uzyskać jakieś spektakularne kulinarne efekty, ale zdarza się to niezwykle rzadko. Zazwyczaj moje dania są proste, szybkie w przygotowaniu i pyszne. W kuchni nie należy się przemęczać tylko cieszyć ze wspaniałych dań, z ogromnym sercem przygotowywanych dla najbliższych :)
Do przygotowania ryby potrzebujesz:- 800g filetów rybnych (u mnie mrożony mintaj, może być dorsz, miętus albo inna ulubiona ryba)
- 1 kg marchewki
- 3 duże papryki
- słoiczek koncentratu pomidorowego
- 3 duże cebule
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka
- sok z cytryny
- 1 jajko
- bułka tarta
- olej do smażenia
A zrobisz ją tak:Rozmrożoną rybę dokładnie osusz. Dopraw solą i pieprzem, delikatnie skrop cytryną. Obtocz w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smaż na dobrze rozgrzanym oleju przez kilka minut z każdej strony, aż do uzyskania złotego koloru.
Cebulę poszatkuj, podsmaż na osobnej patelni. Paprykę pokrój w paseczki, marchewkę zetrzyj na tarce o średnich "oczkach". Dodaj marchewkę i paprykę do cebuli i duś do miękkości. W razie potrzeby możesz delikatnie podlać wodą. Dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy do smaku. Duś jeszcze przez kilka minut.
Rybę i warzywa układamy warstwowo. Na dno układamy część warzyw. Następnie wykładamy usmażoną rybę i przykrywamy ją kolejną warstwą warzyw, tak, aby całkowicie przykryły rybę. I tak kolejno aż do ostatniego składnika. Ostatnią warstwę powinny stanowić warzywa.
Podajemy na ciepło albo na zimno - w każdym wydaniu jest świetna i podbija serca wszystkich.
Smacznego!
Sabina