Postanowiłam całkowicie odstawić produkty mleczne ! Nie ukrywam, że jest to dosyć ciężkie zadanie. Wszędzie czai się mleko. Wczoraj np. chciałam zjeść coś "na mieście" i wstąpiłam do jednej z moich ulubionych restauracji. No i po ogłoszeniu czego nie mogę jeść, zaoferowano mi zestaw sałatek ;]. Nawet ziemniaczki były z masełkiem. Co tu zrobić ??!!
Wróciłam do domu i przygotowałam sobie smoothie truskawkowo-bananowe na domowym mleku ryżowo-kokosowym. A co :-) !
Składniki :
- szklanka ryżu
- 5-6 łyżek wiórków kokosowych
- 4 szklanki przegotowanej i ostudzonej wody
- laska wanilii (opcjonalnie)
- banan
- szklanka truskawek
- Wiórki moczymy w wodzie (4 szklanki z przepisu).
- Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją. Dodajemy do wiórków razem z ziarnami z laski wanilii.
- Całość miksujemy.
- Przygotowane owoce przekładamy do kielicha blendera. Dodajemy szklankę mleka ryżowo-kokosowego i miksujemy.
Gotowe :)