Czy nie uważacie, że najlepiej smakują dania oparte na zaledwie kilku dobrej jakości składnikach? Jeśli do tego gotowe danie wygląda efektownie, nie wymaga wiele pracy i świetnie smakuje możemy mówić o pełnym sukcesie. Do przygotowania potrawy, potrzebujecie jedynie świeżą rybę, szpinak i kilka dodatków. Upieczony w folii łosoś jest aromatyczny i soczysty. Jako dodatek wybrałam chrupiące pieczone ziemniaki (przepis). Doskonałe danie na romantyczną kolację we dwoje.
składniki na 2 porcje
- 250 g filetu z łososia, bez skóry
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki vegety natur
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 100 g świeżego szpinaku baby- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól
przygotowanie
Łososia myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Dzielimy na dwie równe części (po około 125 gram). Każdą z porcji układamy na osobnym kawałku folii aluminiowej (przygotujcie odpowiednią wielkość tak aby swobodnie zawinąć łososia). Rybę posypujemy świeżo zmielonym, vegetą i pietruszką. Na wierzch każdego kawałka układamy po pół łyżeczki masła. Zawijamy szczelnie paczuszkę i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (20-25 minut).
W międzyczasie rozpuszczamy na patelni łyżkę masła. Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do rozpuszczonego masła. Wyciskamy 2 ząbki czosnku i dusimy, aż cebulka się zeszkli. Szpinak myjemy i wrzucamy na patelnie. Przyprawiamy odrobiną soli i pieprzem. Szpinak będzie gotowy, gdy liście zmniejszą swoją objętość. Upieczonego łososia układamy na szpinaku.