Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Klasyczna WuZetka
Niby nic... a pupa rośnie :)
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
324
Kategorie
40
Klasyczna WuZetka
Piękna! Klasyka. Biało - czarna. Przepyszna! Naprawdę - niebo w gębie! :) Wuzetka! :) Włożyłam w nią całe serce, bo była robiona dla kogoś bardzo wyjątkowego - dla mojej najukochańszej Mamy! :)
Przepis zaczerpnięty ze strony Moje Wypieki, jednak wprowadziłam niewielkie zmiany i przepis podaję już lekko zmodyfikowany.
Wiśniówka w ponczu zrobiła swoje i nadała ciastu wyjątkowy smaczek ;) Za wiśniówkę dziękuję - nie ma to jak wiśniówka własnej roboty ;)
Mamusiu, jeszcze raz wszystkiego dobrego, spełnienia wszystkich marzeń i samych radości!! :* <3
Potrzebujemy (forma 22cm):
ciasto:
- 6 jajek,
- 150g brązowego cukru,
- 115g mąki pszennej,
- 25g kakao,
- 40g masła,
poncz:
- 0,5szkl nalewki wiśniowej,
- 1/4szkl wody,
masa śmietankowa:
- 500ml śmietany kremówki 36%,
- 5
łyżek cukru pudru,
- 1op śmietanfix,
polewa:
- 100ml śmietany kremówki 36%,
- 60g czekolady mlecznej,
- 60g czekolady gorzkiej,
dodatkowo:
- wiśnie dekoracyjne (lub te z zalewy alkoholowej.
Tortownicę wysmarować masłem i oprószyć lekko bułką tartą. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Masło roztopić i wystudzić. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać połowę cukru. Żółtka ubić z drugą połową cukru na puszysty, jasny krem. Delikatnie wmieszać krem z żółtek do piany z białek. Przesiać mąkę i kakao i wymieszać. Wlać masło i delikatnie połączyć. Przygotowane ciasto przelać do tortownicy i wyrównać. Piec w 180st. ok 35min - do suchego patyczka. Przestudzić w formie, a następnie do całkowitego wystudzenia na kratce. Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty.
Śmietana, by ją dobrze ubić musi być mocno schłodzona. Na ok. 30min przed ubiciem wkładam kartonik ze śmietaną do zamrażarki, po tym czasie przełożyć do miski i ubić, dodając cukier puder (dodawać tyle, by dla Was nie było zbyt słodkie, ani za mało słodkie), pod koniec ubijania dodać śmietanfix.
Wiśniówkę wymieszać z wodą.
Na paterze ułożyć blat, naponczować. Wyłożyć i wyrównać śmietanę - zostawiając niewielką ilość na ozdobienie wierzchu. Naponczować drugi blat, przyłożyć i lekko docisnąć do śmietany i naponczować go z wierzchu. Włożyć do lodówki na ok. 3godz.
Przygotować polewę. Śmietanę podgrzać prawie do wrzenia. Odstawić, dodać posiekane czekolady - odłożyć na 2min, a po tym czasie wymieszać do roztopienia się czekolady.
Wierzch schłodzonego ciasta polać jeszcze lekko ciepłą polewą i włożyć do lodówki do zastygnięcia. Udekorować wierzch bitą śmietaną i wiśniami.
Niby nic... a pupa rośnie :)
15 gru 15
Słodkości
,
Ciasta
,
Torty
ciasta
48 przepisów
Polecane przepisy
Wuzetka
Nie ulega wątpliwości, że najlepszą wuzetkę robiła moja babcia. Albo Twoja ;) Jasna sprawa! Wuzetka mojej babci była przełożona kremem, który składał się głównie z zsiadłego mleka i masła. I w dodatku wyrabiało się go ręką. To jest dla mnie jakiś cukie...
CIASTKOŻERCY.PL
WSZYSTKIE
,
PRZEPISY
,
Top wpisy
,
Topka
,
CIASTA
,
Zbiorcze
,
SLIDER
,
Czekolada
,
UNDERSLIDER
,
Bita śmietana
,
Krem
,
Biszkopt
,
Wiśnie
Bezglutenowa Wuzetka
Chociaż to prawdziwa ikona wśród ciast, swoją pierwszą wuzetkę upiekłam dopiero po przeprowadzce do Warszawy. Zaraz po urządzeniu w nowym miejscu miałam plan jej upieczenia, ale życie dużego miasta poprzesuwało listę priorytetów wedle nowego porządku. ...
Lisia Kawiarenka
Bezglutenowe
,
Czekolada
,
Ciasta z kremem
,
Torty
,
Biszkopty
,
Wiśnie
Wuzetka cynamonowa
Warszawskie ciasto w nowej wersji, dziś Wuzetka cynamonowa! Do przygotowania dzisiejszego ciasta potrzebny jest dobry kakaowy biszkopt i lekki krem śmietanowy z dużą ilością cynamonu oraz dżem wiśniowy najlepiej z drylowanymi wisienkami. Do nasączenia ...
Sprawdzona Kuchnia
Desery
,
Zima
,
Ciasta
,
Ciemna czekolada
,
Komunia
,
Serek mascarpone
,
Cynamon
,
Bita śmietana
Wuzetka
Pyszny biszkopt kakaowy przełożony bitą śmietaną, polany czekoladą i zwieńczony jeszcze kleksem ze śmietany to nic innego jak klasyczna wuzetka. Bardzo dobrze zachowuje swój kształt i daje się pokroić w idealne prostokąty, co doskonale widać na poniższ...
Ciastkowy LAB
Ciasta z biszkoptem
,
Biszkopt
,
Ciasta przekładane
,
Wielkanoc
,
Czekolada
,
śmietana kremówka
,
Bita śmietana
Wuzetka porzeczkowa
Szybka i prosta wuzetka w wersji porzeczkowej. Jest bardzo dobra, moja rodzina orzekła że lepsza niż tort. Szybko się ją robi, ale dobrze jest biszkopt przygotować dzień wcześniej. Konfitura porzeczkowa nadaje jej fajnego smaku lekko kwaskowego.Ciasto ...
wesoła kuchnia
Ciasta i ciasteczka
Wuzetka (ciasto W-Z)
Wuzetka to królowa PRLowskich kawiarni. Słynne warszawskie ciastko było za mojego dzieciństwa bardzo modne. Kto tylko wspominał, że będzie robił wuzetkę, wywoływał efekt wow. Jej nazwa miała pochodzić od słynnej, stołecznej trasy W...
Poezja smaku
Ciasta, ciasteczka i desery
,
Kakao
Wuzetka
Wuzetka to klasyczne ciasto, ktre zapewne kady zna i chocia raz w swoim yciu jad. Kakaowy biszkopt przeoony bit Post Wuzetka pojawił się poraz pierwszy w I Love Bake.
I Love Bake
Kremówka
,
Czekolada
,
Ciasta i ciastka z kremem
,
Kakao
,
żelatyna
,
Mąka ziemniaczana
,
Ciasta czekoladowe
,
Dżem
,
Walentynki
,
Herbata
,
Bita śmietana
Ciasto Wuzetka
Ciasto Wuzetka, lub jeszcze inaczej zwane Ciasto W-Z, jest jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce i wcale się temu nie dziwię! Jest to pyszne ciasto składające się z puszystego, czekoladowego biszkoptu, przełożonego kremem na bazie bitej śmie...
Kuchnia Łukasza
Ciasta i desery
,
Ciasto czekoladowe
,
Ciasto z kremem
Podpowiedzi wyszukiwań
">
DarkOps
Cloud bread
">
Machiavel
">
hacklaplanete
">
mr0x01
Ciasto drożdżowe z lodówki
Babka marmurkowa
Da