Dziś dzielę się przepisem na danie dostarczające dużą ilość białka zwierzęcego i roślinnego. Podstawą dania jest mięso z piersi z kurczaka i czerwona fasola.
ZAPIEKANA PIERŚ Z KURCZAKA W SOSIE MEKSYKAŃSKIM
Składniki (5-6 porcji):
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 1/2 szklanki suchej czerwonej fasoli
- kartonik przecieru pomidorowego (500 g)
- czerwona papryka
- duża cebula
- łyżka oleju
- sól
- przyprawy: chilli, papryka słodka
Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia na 10-12 godzin (np. na noc). Po tym czasie przepłukujemy fasolę czystą wodą i gotujemy przez około 25 minut. Mięso z kurczaka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki (każdą pierś na 2-3 części), solimy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy odrobinę oleju, drobno posiekaną cebulkę, paprykę, ugotowaną fasolę, zalewamy przecierem pomidorowym i obficie przyprawiamy. Pieczemy w temp. 180 stopni pod przykryciem przez około 45 minut, potem odkrywamy i wstawiamy do piekarnika na kolejne 5-10 minut, żeby odparować wodę z sosu.
Mięso możemy zamarynować w sosie pomidorowym, cebulce, papryce i przyprawach - wstawiając je do lodówki na kilka godzin przed pieczeniem.