Lekka sałatka ze szpinakiem przyrządzonym na mój ulubiony sposób : podsmażonym na maśle i oliwie z czosnkiem, cebulką i sokiem z cytryny. Do tego kuskus i słona feta i kolacja gotowa :). Szybko, nieskomplikowanie i smacznie :).
Składniki (2 porcje) :
½ szklanki kuskusu
250 g świeżego szpinaku baby
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy
1 mała cebulka
2 ząbki czosnku
kilka kropel soku z cytryny
2-3 łyżki fety
sól, pieprz
Sposób przygotowania :
Kuskus przygotowuję według informacji na opakowaniu. Cebulkę i czosnek obieram i drobno siekam. Na patelni rozgrzewam masło i oliwę, wrzucam cebulę i czosnek, smażę aż się zeszklą. Następnie wrzucam szpinak, smażę aż całkiem zmięknie, wówczas dodaję szczyptę soli i pieprzu oraz kilka kropel soku z cytryny, mieszam, ściągam z palnika. Przekładam na deskę, kroję na mniejsze kawałki, dodaję do kuskusu, dorzucam pokruszoną fetę, doprawiam do smaku jeszcze odrobiną soku z cytryny. Podaję od razu.