Sezon na korzenne ciasta oficjalnie można uznać za otwarty :). Dzisiaj przepis, który znalazłam na stronie Simply Recipes. Cukinia oczywiście nie jest wyczuwalna w smaku ciasta, ale dzięki niej jest ono bardzo wilgotne. Do chlebka dodałam orzechy włoskie i pół na pół rodzynki z żurawiną. Pachniał cudnie, smakował jeszcze lepiej i zniknął bardzo szybko :). Z tych proporcji można upiec dwa mniejsze chlebki, ja zdecydowałam się upiec jeden duży (przez co czas pieczenia trochę się wydłuża), użyłam keksówki w rozmiarze 35x12.
Składniki :
2 jajka
1 1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 szklanki świeżo startej cukinii
150 g roztopionego masła
3 łyżeczki sody
szczypta soli
3 szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżeczki cynamonu
1 szklanka posiekanych orzechów pekan lub włoskich
1 szklanka rodzynek lub suszonej żurawiny
Sposób przygotowania :
Jajka miksuję z cukrem i ekstraktem z wanilii na gładką masę. Dodaję cukinię, roztopione masło i sodę, mieszam. Następnie dodaje mąkę i przyprawy, ponownie mieszam. Na koniec wrzucam posiekane orzechy i rodzynki lub żurawinę, dokładnie mieszam. Ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (35x12). Piekę przez około 70 minut (do suchego patyczka!) w temperaturze 180 stopni.