Któregoś razu oglądając jeden z programów kulinarnych zobaczyłam jak przygotowuje się takie mleko. Przyznam szczerze, że pierwszy raz przygotowałam je z czystej ciekawości. Pojęcia nie miałam jak takie roślinne mleko może smakować. Byłam zaskoczona, bo rzeczywiście ma ten charakterystyczny dla mleka aksamitny smak, w dodatku wyraźnie czuć smak migdałów. Rewelacyjny napój! Uwielbiam pić go prosto z lodówki lub dodawać do kawy, nadaje jej znakomitego smaku. Znakomicie sprawdzi się również jako składnik koktajli owocowych oraz owsianki.
Składniki :
150 g migdałów
0,5 l zimnej wody z kranu
1 l wody przegotowanej lub źródlanej
Sposób przygotowania :
Migdały umieszczam w misce, zalewam zimną wodą z kranu i odstawiam na 12 godzin. Następnie odlewam, wrzucam do misy blendera, zalewam 1l przegotowanej lub źródlanej wody i blenduję na najwyższych obrotach przez 1 minutę. Na dużej misce kładę sito, na sicie ściereczkę, przelewam mleko. Pozostałą pulę dokładnie odciskam. Mleko przelewam do butelki z zamknięciem i wkładam do lodówki. Jest gotowe od razu po przyrządzeniu. Mleko stojąc w lodówce rozwarstwia się, jest to normalne, należy je wstrząsnąć przed spożyciem.