Proste, szybkie w przygotowaniu ciasto babkowe, którego smak przywołuje w pamięci smaki dzieciństwa. Dzięki naprzemiennemu nakładaniu jasnego i ciemnego ciasta, tworzą się piękne pierścienie. Ciasto smakuje i wygląda wspaniale. Pięknie zaprezentuje się na wielkanocnym stole :). Źródło.
Składniki :
4 jajka
250 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
250 g cukru
100 ml mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
300 g mąki pszennej (podzielonej na 175 g i 125 g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
30 g ciemnego kakao
cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania :
Dno tortownicy (23 cm) wykładam papierem do pieczenia, boki smaruję odrobiną oleju. Do miski wbijam jajka, dodaję olej, cukier i mleko, mieszam dokładnie trzepaczką rózgową. Odlewam 400 ml tej mieszanki do drugiej miski. Do pierwszej miski przesiewam 175 g mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia oraz dodaję ekstrakt waniliowy, mieszam, do drugiej miski przesiewam 125 g mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i kakao i również dokładnie mieszam. Na środek formy nakładam na przemian po łyżce ciasta jasnego i ciemnego. Ciasto samo rozpłynie się na boki tworząc piękne pierścienie. Po nałożeniu całego ciasta, wsadzam je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę około 50-60 minut (do suchego patyczka!). Wyciągam i odstawiam do wystygnięcia. Przed podaniem oprószam cukrem pudrem.