Przepis sprawdzony mnóstwo razy. Ciasteczka są rewelacyjne! Chociaż jest to zdrowszy zamiennik słodyczy, w smaku absolutnie nie odbiegają od innych łakoci, a nawet są od nich smaczniejsze. Idealne do przegryzania w ciągu dnia, do popołudniowej kawy, do zabrania w podróż czy do pracy. Mogą leżeć w pojemniku przez kilkanaście dni i nic im się nie stanie :). Źródło.
Składniki (ok. 25 sztuk) :
140 g suszonej żurawiny
200 g płatków owsianych błyskawicznych
2 łyżki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
150 g miękkiego masła
125 g brązowego cukru
1 jajko
Sposób przygotowania :
Żurawinę drobno siekam nożem, wrzucam do miski, dodaję płatki owsiane, mąkę i proszek do pieczenia, mieszam. W drugiej misce ucieram mikserem masło z cukrem (przez ok. 3-4 minuty), następnie zmniejszam obroty i dodaję jajko. Miksuję jeszcze przez 30 sekund. Dodaję żurawinę z płatkami, mąką i proszkiem do pieczenia, mieszam łyżką lub ręką, aż wszystkie składniki się połączą. Wówczas dzielę masę na dwie równe części, z każdej tworzę rulon o długości ok. 20 cm, zawijam ciasno w folię aluminiową, tworząc duży cukierek. Wkładam do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie odwijam ciasto z folii i kroję ostrym nożem w plastry o grubości ok. 1 cm. Masa zawsze trochę się kruszy, to nic złego, trzeba pomóc rękoma i z każdego plastra uformować ciasteczko, następnie ułożyć je w odstępach na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piekę w temperaturze 170 stopni na funkcji termoobieg przez ok. 15 minut (aż się ładnie zarumienią). Upieczone ciastka są miękkie, stwardnieją po wystygnięciu, dlatego trzeba je delikatnie przełożyć na talerz.