Cantuccini to włoskie ciasteczka-sucharki z migdałami, podwójnie pieczone. Najpierw piecze się ciasto w jednym kawałku, następnie wystygnięte kroi na plastry, które są ponownie pieczone. Dzięki temu ciasteczka są bardzo chrupiące. Idealne do maczania w pysznej kawie lub herbacie.
Składniki (ok. 12 sztuk) :
1 jajko
70 g cukru
150 g mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
100 g migdałów
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Sposób przygotowania :
Jajko wbijam do miski, dodaję cukier i miksuję na wysokich obrotach przez około 6-7 minut. Masa powinna być puszysta. Wówczas dodaję mąkę, proszek do pieczenia, ekstrakt i migdały, mieszam łyżką, jak ciasto zacznie się kleić to wyrabiam je przez chwilę dłonią. Formuję z ciasta wałek o długości około 20 cm. Układam go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Wyciągam i odstawiam do wystygnięcia. Następnie kroję nożem na grubsze (1cm-1 ½ cm) plastry. Układam je na blasze wyłożonej papierem. Piekę w temperaturze 180 stopni przez kolejne 20 minut. Kiedy ciastka zbrązowieją (mniej więcej w połowie pieczenia) przekładam je na druga stronę. Wyciągam i pozostawiam do wystygnięcia.