1 średnia cukinia
1 duża cebula
1 łyzka masła klarowanego
1/4 pęczka koperku i zielonej pietruszki
10 dkg boczku
serek mascarpone 200 ml
szpinak mrożony - liście
kilka suszonych pomidorów
czosnek
sól, pieprz, wegeta
makaron spaghetti
Cebule szklimy na łyżce klarowanego masła,
nastepnie dodajemy boczek. Kiedy mięsko się przysmaży dodajemy pokrojoną wcześniej w kawałeczki jak na zdjęciu i zasoloną łyżką soli cukinię i dusimy dodając niewielką ilość wody.
Do garnka dodajemy również pokrojony drobno koperek i szczypiorek, 1-2 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę, suszone pomidorki.
Na osobnej patelni podgrzewamy szpinak dodając niewielką ilość wody ewentualnie trochę masła. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i wegetą. Zawartość obu garnków łaczymy razem i dodajemy serek mascarpone- powstaje pyszny kremowy sosik do spaghetti.
Smacznego!!!