**Kokosowe kluski drożdżowe podsmażone w miodzie z nutellą, sosem czereśniowym, prażonymi wiórkami kokosowymi**
Kluski zrobiłam wczoraj wieczorem i wczoraj większość zjadłam, bo musiałam spróbować i okazały się takie fajnie mięciutkie i smakujące mlekiem kokosowym i z wyczuwalnym smakiem drożdży, że się powstrzymać nie mogłam i zjadłam większa ich część ;p Dziś tylko miód na patelni rozpuściłam, kluseczki podsmażyłam, nawet się troszkę zarumieniły i gotowe. Takie same jak wczoraj, tak samo dobre, wiadomo świeże najlepsze, choć klusek umoczony w rozpuszczonej nutelli i sosie to było lepsze niż sam klusek wczoraj ;p
KOKOSOWE KLUSKI DROŻDŻOWE
10 g drożdży
4 łyżki mleczka kokosowego
1 jajko
1,5 szklanki mąki
do rozkruszonych drożdży dodałam 4 łyżki mleczka kokosowego i i wymieszałam aż wszystko się dokładnie rozpuściło i połączyło, odstawiłam na 15 minut, po tym czasie dodałam jajko i mąkę i zagniotłam ciasto, skończyłam jak tylko przestało się kleić do rąk, myślę, że przez dodatek mleczka kokosowego ciasto jest bardziej kleiste, odstawiłam do wyrośnięcia. wyrośnięte ciasto raz jeszcze zagniotłam, podzieliłam na cztery równe części, z każdej uformowałam wałek, delikatnie spłaszczyłam i pocięłam na jak najmniejsze kluseczki, bo podczas gotowania urosną. Wrzucałam na gotującą się wodę i gotowałam 2 minuty od wypłynięcia. Odcedziłam, ostudziłam, schowałam do lodówki, rano podsmażyłam na łyżce miodu.