Od czasu moich wypraw do Włoch, smak i gust wyostrzył mi się na tyle, że jak dotąd nie udało mi się nigdy więcej i nigdzie spróbować równie dobrej pizzy, jak w jej rodzimym kraju. Zwłaszcza polska wariacja na temat pizzy nie może równać się jej oryginalnemu odpowiednikowi.
Z racji tego wyjątkowego dnia postanowiłam podjąć wyzwanie i samodzielnie wykonać niemal dokładnie taką samą pizzę, jaką wspominam do dziś z mostu w Pizie.
Do przygotowania ciasta użyłam:
2 szklanki mąki
1/3 szklanki oliwy
2/3 szklanki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Sos:
przecier pomidorowy
czosnek
oregano
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Składniki łączymy i zagniatamy ciasto.
Formujemy kulę.
Rozprowadzamy ciasto na papierze do pieczenia posmarowanym oliwą - mi było lepiej łyżką, inni wolą po prostu wałkować.
Smarujemy ciasto sosem pomidorowym.
5. Dodajemy ulubione dodatki - ja wybrałam:
kula mozzarelli
pomidory
rukola
oliwki
bazylia
6. Układamy wszystko na cieście i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
7. Nie ma sztywnej granicy, jak długo trzymać pizzę w piecu - obserwuj i wyjmij ją kiedy ser zacznie się roztapiać, a ciasto przyrumieni się.
8. Jeszcze jedna ważna rzecz! Włoską pizzę jemy z dodatkiem oliwy z oliwek! Żadnych ketchupów, sosów czosnkowych, majonezów, czy innych wymysłów. Jeśli chcesz szanować tradycję pizzy, jedz ją jak Włoch. Polakom dodatek oliwy na pizzy wydaje się dziwny dopóki sami nie spróbują :)
Smacznego!
Chcecie być na bieżąco z tym co dzieje się w mojej kuchni, siłowni i nie tylko? Zapraszam do polubienia strony na Facebooku
Dotąd na ciastkożercach pojawił się przepis na mini pizzeriny iedealne jako przekąska na imprezę i na muffinki pizze (dość nietypowe, bo z mąki pełnoziarnistej). Dziś klasyk czyli przepis na proste ciasto na pizzę może przyda się Wam w nadchod...
Pewnie lubicie pizzę jak większość ludzi, ale obawiacie się tak dużej liczby kalorii. Przedstawiamy Wam więc przepis na dietetyczną pizzę. Nie jest on skomplikowany i każda z Was będzie mogła spokojnie ją przyrządzić. Co wyróżnia taką pizzę? Zawartość ...
Schudnij sama! - Blog o zdrowiu, odchudzaniu, zdrowym odżywianiu
To moja druga Wielkanoc we Włoszech, a mojego Łukasza pierwsza. Po raz pierwszy Wielkanoc spędziłam w Bolonii i na plażach Rimini, w tym roku byliśmy na włoskim południu, w najmniej chyba znanym i docenianym włoskim regionie, czyli Bazylikacie oraz Kam...
Włoski przysmak, jakim jest pizza, na dobre wpisał się w naszą kulturę. Pizza robiona w Polsce znacznie różni się zarówno smakiem, jak i grubością ciasta od tej robionej we Włoszech, jednak jest to danie, które bardzo często gości na naszych stołach. I...
Spotkanie z dietetyczką w końcu doszło do skutku, bardzo mnie ucieszyło zainteresowanie pani moją skromną osobą. Żałuję tylko, że nie miała dla mnie gotowej odpowiedzi jak poprawić moje zdrowie.Postanowiła metodą prób i błędów sprawdzać co tak naprawdę...
Każdy obywatel włoch może zgodnie potwierdzić, że najlepsze i najsmaczniejsze pizze można zjeść we Włoszech na południe od Rzymu. Pizza musi być przecież miękka, na cienkim, dobrze wyrośniętym cieście i aromatyczna. Ciasto pizzy powinno być cieniutkie ...
Myślałem, że po latach prób i błędów, i technik doskonalenia w każdej części przygotowywania pizzy, to ja jestem jej ekspertem i robię najlepsze ciasto na pizzę. Przecież wszystko ma znaczenie...przynajmniej tak sobie to tłumaczę. Temperatura mleka do ...
Przepisów na ciasto na pizzę dostatek, ale ten dostałam od osoby, która mieszkała we Włoszech 6 lat. Ciasto jest bardzo elastyczne i można bez problemu zrobić bardzo cienki spód.Wyrabiamy, a właściwie miksujemy końcówką do wyrabiania ciasta - 0,5...