Zawsze chciałam spróbować szparagów. Upłynęło sporo czasu zanim udało mi się kupić pęczek w dobrym stanie. Na całe szczęście dzięki temu powstało parę nowych przepisów. Dziś możecie wypróbować makaronu fetą i szparagami. To danie świetnie sprawdza się w lunchboxie.
Do przygotowania dwóch porcji potrzebowałam:
150 g makaronu pełnoziarnistego
Jedna cukinia
6 łodyżek szparagów
4 garści fety w kostkach
4 pomidory suszone w oliwie
Garść liści świeżej bazylii
Pieprz do smaku
Przygotowanie:
1.Makaron gotujemy al dente.
2. Cukinię myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
3. Umyte szparagi kroimy na kawałki.
4. Grillujemy warzywa na patelni z niewielką ilością oliwy z pomidorów suszonych.
5. Ugotowany makaron mieszamy z odsączoną fetą i warzywami.
6. Całość doprawiamy pieprzem (feta jest na tyle słona, że całość nie wymaga dosalania), dodajemy pokrojony suszone pomidory i świeżą bazylię.
Gotowe!
Lubicie szparagi? W jakiej formie przygotowujecie je najczęściej?
Chcecie być na bieżąco? Zapraszam do polubienia mojego profilu na: