Lato uwielbiam za ferie kolorów i smaków. I za możliwość przygotowania dania w kilka chwil. Długie duszenie, pieczenie zostawiam bowiem na jesień i zimę. Teraz unikam długiego przebywania w kuchni, przygotowując ekspresowe posiłki. Takie jak ten. Wysta...
Takich numerów jeszcze nie było.Bałwana w Wielkanoc lepić już się zdarzyło. Boże Narodzenie w ulewnym deszczu też mamy odhaczone.Co prawda słońce ciągle jeszcze wstaje na wschodzie a czarne wciąż jest czarne lecz chyba licho nie śpi.Jest 9 maja, ...
Pyszny domowy budyń ryżowy z galaretką ze świeżych pomarańczy, to moja propozycja na smaczny, zdrowy deser. Sposób przygotowania Ryż zalać szkl wody , gotować na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając około 15 minut Mleko zmieszać z cukrem , solą …...
Makrela to bardzo popularna na polskim rynku ryba. Dostępna jest zazwyczaj w formie wędzonej, a ceniona za delikatne mięso i łagodny smak. Makrela zawiera znaczną zawartość tłuszczu. Przede wszystkim frakcji kwasów tłuszczowych nienasyconych z rodziny ...
Makrela atlantycka to ryba dobrze znana w Polsce. Niestety większość rodaków słysząc tą nazwę myśli tłusta wędzona ryba. A to jest błąd. Faktycznie ta ryba może być duża, bo 50 cm długości i 1 kilogram wagi to całkiem sporo. Czytaj dale...
Makrela to jedna z najzdrowszych (i do tego najtańszych!) ryb. Jest dość tłusta, dlatego w odświeżającym teriyaki smakuje wprost genialnie. Już jej nieduży kawałek sprawia, że mamy poczucie najedzenia. Polecam własnoręczne przygotowanie sosu, jeśli zaś...
Makrela znana jest nam bardziej tylko pod nazwą makrela wędzona. Ja jednak proponuję jej inną odsłonę, świeżą. Mięso tej ryby jest tłuste, ale bardzo wyraziste w smaku. Jeśli nie lubimy smaku wędzonej ryby, ta pieczona nie będzie mieć z n...