Kolejna wersja faszerowanych pomidorów. Tym razem do środka trafiła sałatka z kuskusem i tuńczykiem. Takie pomidorki świetnie smakują z dodatkiem sosu czosnkowego. Można także do sałatki dodać majonez wtedy całośc jest bardzeij wyrazista w smaku.składn...
Przepis na paprykę faszerowaną chlebem podpatrzyłam w jakimś programie kulinarnym. Nie miałam dokładnych proporcji ani wszystkich składników więc pokombinowałam i stworzyłam swoją wersję. Papryka wyszła bardzo smaczna a przepis fajny bo można wykorzyst...
Korzystam z przepysznych pomidorków i zrobiłam zupkę pomidorową tym razem z lanymi kluskami. Kluski lane od niedawna w mojej kuchni bo jeszcze nigdy nie robiłam ale tak bardzo mi się ich chciało więc kilka prób poczyniłam no i wyszły. Gęsta pomidorowa ...
Pyszne wytrawne gofry z dodatkiem cukinii. Można zajadać same jako przekąskę. Można z nich zrobić pyszną kanapkę lub podać jako dodatek do sałatki czy zupy krem.składniki:1 młoda cukinia ok 600 g1 szklanka mlekaok 1,5 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do...
Pyszna kremowa zupa z kalafiora. Ser pleśniowy wspaniale komponuje się z kalafiorem i idealnie doprawia zupę. Do zupy oprócz bulionu dodałam też mleko, dzięki temu nie czuć goryczki kalafiora i zupa ma ładny kolor.składniki:1 nieduży kalafior ok 700 g1...
Wszyscy znamy kiszoną kapustę i kiszone ogórki ale można też kisić inne warzywa. Jeszcze nie kisiłam nic innego poza tymi wymienionymi dlatego też zrobiłam kilka testów kiszonek z różnych warzyw. Wypróbowałam już rzodkiewkę oraz pomidory. Kolejne warzy...
Pomidory pod pierzynką są bardzo proste w przygotowaniu. Doskonale sprawdzą się jako przekąska lub jako dodatek do grilla, kanapek czy obiadu. Sos najlepiej schłodzić wcześniej w lodówce i tuż przed podaniem polać pomidory. Do posypania można użyć natk...
Pyszna faszerowana papryka z pikantnym farszem. W farszu jest mięsko mielone, cebula, pomidory, czerwona fasola, kukurydza i ryż.składniki:4 papryki1 woreczek ryżu (100 g )600 g mięsa mielonego, u mnie z indyka5 sporych pomidorów1 cebula1 mała pu...
Wszyscy kiszą pomidory więc zakisiłam i ja, na spróbowanie. Przepis taki sam jak kiszone ogórki. Smak mnie nie zaskoczył bo było podobnie jak z kiszoną rzodkiewką, smakowały po prostu jak kiszone ogórki. Niestety pomidory podczas kiszenia robią się cia...
Bardzo polubiłam tarty, szczegónie te wytrawne. Świetnie smakują na ciepło i na zimno a przede wszystkim do farszu można użyć różnych składników. W tej wersji do farszu wykorzystałam grillowaną cukinię, pomidory oraz mozzarellę.składniki:ciasto25...
Cukinia faszerowana nigdy mi się nie znudzi. Nadziwałam ją już wieloma róznościami. Zawsze lubią ją nadziać na bogato aby całość stanowiła już cały posiłek. W tej wersji jest mieso mielone z dodatkiem pęczaku. Takie cukinie można podać same, z sosem cz...
Na blogu już jest kilka przepisów na różne chłodniki ale nie było jeszcze pomidorowego. Pyszny i orzeźwiający, zagęszczony chlebem, pachnący czosnkiem z lekką nutą chili. Na upały w sam raz.składniki:1 kg pomidorów, ja użyłam mięsistych bawole serce1 m...
Czekośliwka czyli powidła z dodatkiem czekolady i/lub kakao przez wielu nazywana śliwkową nutellą. Do śliwek można dodać ulubioną czekoladę, ja dodałam gorzką. Cukru dodajemy wedle własnego smaku, zależy od tego jak słodkie są śliwki oraz jaką czekolad...
Pomidory i mozzarella to pyszny duet. Świetnie razem smakują na zimno jak i na ciepło. U mnie tym razem wersja na ciepło po prostu pomidory nadziane mozzarellą i zapieczone w piekarniku.składniki:4 pomidoryok 200 g mozzarellikilka listków bazyliisól,pi...
W tym roku miałam sporo rzodkiewki więc po raz pierwszy zrobiłam kiszoną. Zrobiłam ją w ten sam sposób jak kiszone ogórki. Kiszona rzodkiewka wsmaku wyszła całkiem smaczna, czuć lekki posmak rzodkiewki jednak dominuje smak kwaśny zupełnie taki sa...
Dla wszystkich miłośników chałwy polecam pyszne lody chałwowe. Tylko trzy składniki-śmietanka, chałwa i dla wzmocnienia sezamowego smaku dorzuciłam troszkę pasty sezamowej.składniki:700 ml śmietanki 30 %200 g chałwy waniliowej2-3 łyżki pasty sezamowej ...