Mojprzepisna.pl Ciasto parzone inaczej ptysiowe to chyba najprostsze ciasto na świecie. Nie musicie zbytnio miksować, schładzać, nie musicie się starać i tak wam wyjdzie. Nawet początkująca piekareczka da radę. Inspiracja na ciasto i kre...
Postanowiłam zmierzyć się z przerobieniem kolejnego typu ciasta na bezgluten. Jakimś cudem do tej pory nie wpadłam, żeby spróbować upiec coś z ciasta parzonego. Przeglądając stos ulubionych książek ze słodkimi przepisami, uznałam, że chcę koniecznie sp...
Eklery, podobnie jak zupa cebulowa, to symbol kuchni francuskiej. Zawsze myślałam, że ich przygotowanie jest bardzo trudne i kiedy zaczynałam swoją „przygodę” z pieczeniem były moim małym marzeniem. Jak się okazało, wcale nie są takie trudne, le...
Dzisiaj Światowy Dzień Makaronu, ale ja dzisiaj do Was przychodzę z eklerami. Eklery piekłam z przepisu mistrza Rouxa, ale wypełnienie ich to już całkowicie mój pomysł. Więc najlepiej jak dzisiaj najecie się makaronu a na deser te eklery, które są bard...
Ptysie z kremem bezowym. Tradycyjne ciasto parzone przygotowane jak na ptysie, eklery, groszek ptysiowy lub karpatkę. Deser przełożony kremem na bazie włoskiej bezy, a całość obficie oprószone cukrem pudrem. Deser bardzo prosty i szybki do przygotowan...
Ptysie z kremem bezowym. Tradycyjne ciasto parzone przygotowane jak na ptysie, eklery, groszek ptysiowy lub karpatkę. Deser przełożony kremem na bazie włoskiej bezy, a całość obficie oprószone cukrem pudrem. Deser bardzo prosty i szybki do przygotowan...
Witam, po dłuższej nieobecności. Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić prosty przepis na pyszne eklery i ptysie.Składniki na ciasto parzone:150 ml wodypół kostki masłaszczypta soli1 szklanka maki pszennejPrzygotowanie:Do garnka wlewamy wodę i dodaje...
Mini bezy przygotowuję bardzo często, gdyż wychodzą mi zawsze idealne, kruche, lekkie, rozpływające się w ustach. Tym razem postanowiłam przygotować bezy o smaku kawy. Jeśli jesteście wielbicielami kawy to te bezy kawowe są dla Was. Bezy są podwójnie k...