Ciasto:
- 175 g masła
- 75 g cukru
- cukier waniliowy
- 2 jajka
- 375 g mąki
- 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa:
- gotowa masa makowa z Bakallandu
- 2 białka
Masło utrzeć z cukrami na puch. Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku. Na końcu wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dokładnie wyrobić. Ciasto podzielić na dwie nierówne części. Większą przykryć dno posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą formy. Pozostałą część ciasta owinąć folią spożywczą, schować do lodówki. Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać z gotową masą makową. Przełożyć na dno z ciasta. Pozostałe ciasto rozwałkować, wycinać centymetrowe paski, układać z nich na masie makowej kratkę. Przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem. Piec ok. 40-50 min w 180ºC.
Tak wyglądał przed upieczeniem: