Kolejny ze smaków mojego dzieciństwa ;)
Składniki:
- główka kapusty białej
- kilka jabłek
- kostka rosołowa
- przecier pomidorowy
- 2 średnie cebule
- 1 łyżka śmietany 18%
- sól
- pieprz
- chili
Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Usmażyć podlewając wodą, aby jabłka się nie przypaliły. Na maśle zeszklić drobno pokrojoną cebulę, pod koniec dodać łyżkę śmietany. Kapustę poszatkować, ugotować
w osolonej wodzie. Odcedzić. Dodać do niej usmażone jabłka, cebulę, przecier pomidorowy i rozpuszczoną
w ciepłej wodzie kostką rosołową. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszać
i przesmażyć. Na końcu dodać odrobinę chili.
Smacznego ;)