Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 1-1,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 50 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki kakao
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki soli
- 6 łyżek oleju
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka octu jabłkowego
Czekoladę gorzką zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do większej miski przesiać mąkę, dodać cukry, startą czekoladę, przesiane kakao, sól i sodę oczyszczoną, dokładnie wymieszać. W mniejszej misce wymieszać olej, wodę i ocet. Zawartość obydwu misek dokładnie wymieszać. Przelać do posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy. Piec ok 45-55 min w 180ºC (do tzw suchego patyczka). Prze podaniem posypać cukrem pudrem.
Tak wyglądało przed upieczeniem: