W związku z bardziej zaawansowaną ciążą nie mam ochoty, czasu, ani pozwolenia na długie stanie przy garach, preferuję rozwiązania szybkie. I to jest idealne szybkie rozwiązanie. kiedy przychodzą goście, albo kiedy oni właśnie wyjdą a trzeba coś zjeść na kolację i stworzyć mężowi obiad na wynos na kolejny dzień. Albo na kiedykolwiek :)
Pyszne, sycące, uśmiechnięte danie.
Przepis stąd:
Kuchnia AgatyMoja wersja:
Makaron paczka
mleko 2szkl
mąka 3 łyżki
masło 3 łyżki
mała cebula
Serek topiony 100g
Ser żółty (u mnie Edam) 100g - tarty
szynka indycza 50g - krojona w paseczki
szpinak świeży 250g
sól, pieprz, gałka muszkatałowa
bułka tarta 3 łyżki
oliwa 1 łyżka
czosnek 1 ząbek
Makaron gotujemy. Podsmażamy cebulkę na maśle na złoto, dodajemy mąkę i mleko i robimy beszamel, dodajemy szynkę i ser, roztapiamy, doprawiamy. Mieszamy ze szpinakiem i makaronem. Zapiekamy w 200st do zagotowania sosu i zrumienienia.
Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek i bułkę tartą, posypujemy gotowy makaron.
I wszystko :)