Racuchy moje ulubione, uwielbiam ich zapach gdy się je smaży i uwielbiam ich smak. Nie pamiętam jak trafiły one do mojego zeszytu ale było warto sobie zapisać. Dodatkiem może być sam cukier puder, ostatnio użyliśmy malin z syropu, pasuje też nutella. Każdy może użyć to na co ma ochotę. Zróbcie nie będziecie żałować.
Składniki:
30 dag drożdży
2 – 2,5 szklanki mąki + 1 łyżka
¾ szklanki mleka
1 łyżka masła
1 całe jajo
1 żółtko
1 łyżka cukru
Szczypta soli
Sposób przygotowania:
Z drożdży, 1 łyżki mąki i 1 łyżki cukru i 1/3 szklanki letniego mleka zrobić rozczyn. Do garnuszka wlać ½ szklanki mleka + 1 łyżkę masła podgrzać aż tłuszcz się rozpuści. Do miski wsypać 1 szklankę mąki szczyptę soli, wlać mleko z tłuszczem i utrzeć. Następnie dodać trochę mąki + 1 całe jajo + 1 żółtko i ucierać. Następnie dodać resztę mąki z 2 szklankami mąki i wyrobić, dodać rozczyn z drożdży i wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Następnie kłaść łyżką na rozgrzany tłuszcz.
Smacznego!!!
#14