Dzisiaj propozycja może mało dietetyczna, ale za to bardzo smaczna. Smak potrawy można modyfikować zmieniając dodawane zioła. Posiłek możemy uzupełnić sałatką lub surówką. Polecam:)
Przepis ze strony lemonythyme.com
Porcja na 6-8 tostów:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki śmietanki
- 3 łyżki świeżych siekanych ziół (u mnie tymianek i szałwia)
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- po szczypcie soli i czarnego pieprzu
- chleb tostowy biały
- masło klarowane
- tarty parmezan
- siekany szczypiorek
- 2 czerwone cebule
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki octu balsamicznego
Na patelni rozgrzać łyżkę masła. Dodać pokrojona cebule. Smażyć na malutkim ogniu ok. 15 minut. Dodać cukier, smażyć 5 minut. Dodać ocet, smażyć kolejne 5 minut. Trzymać w cieple.
Do miski wbić jajka, rozkłócić widelcem. Dodać mleko i resztę składników, wymieszać.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła. Kromki pieczywa tostowego maczać w mleku z obu stron i tak wyjmować, aby na wierzchu znalazła się pewna ilość ziół i czosnku.
Kłaść na rozgrzane masło. Posypać tartym parmezanem. Smażyć z obu stron na rumiano.
Podawać posypane dodatkowym parmezanem, szczypiorkiem i z porcją balsamicznej cebuli.