…bardzo wilgotne ciasto marchewkowe przełożone pysznym kremem z bitą śmietana i serkiem mascarpone na pewno będzie jednym z moich ulubionych…

2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
4 jajka
120 ml oleju
skórka i sok z małej cytryny
3-4 łyżki śmietany
ok 1,5 szklanki startej marchewki
250 g serka mascarpone
330 ml gęstej śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki. W drugiej mieszamy dokładnie śmietanę,jajka, dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz startą marchewkę (ja swoją dodatkowo rozdrobniłam w blenderze dodając olej)
Łączymy mokre składniki z suchymi za pomocą łyżki bardzo delikatnie mieszamy; ciasto będzie dość gęste ale takie ma być. Tortownicę (22cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170st około 40-50min do suchego patyczka.
krem: w misce ubijamy śmietanę, dodajemy cukier puder, mascarpone i jeszcze kilka chwil ubijamy mikserem.
Zimne ciasto przekrawamy na pół smarujemy kremem; zostawiając trochę do dekoracji wierzchu…