- 50 g brązowego ryżu
- 1 łyżka otrąb pszennych
- 1/2 średniego banana
- 100 ml wody
- 100 ml mleka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka miodu
- 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
- odrobina gałki muszkatołowej
- 1 plaster ananasa
- jagody gojj/żurawina
Mleko oraz wodę wlać do rondelka, dosolić odrobinę i gotować ryż do miękkości i wchłonięcia całego płynu.
Do gotowego ryżu dodać otręby, kardamon miód i utartego na papkę banana, całość wymieszać i przełożyć do małego naczynia żaroodpornego lub formy silikonowej.
Na wierzchu ułożyć plastry ananasa i posypać jagodami goji lub np orzechami (jeżeli użyjecie rodzynek, to lepiej wmieszać je w ryż, żeby się nie spaliły)
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
źródło