Na omlet:- 2 jajka
- 30 g kaszy gryczanej (100 g po ugotowaniu)
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Na pieczarkowy cement:- 3 duże pieczarki
- 1 mała cebula
- kilka łyżek bulionu (lub wody)
- 60 ml mleka
- 1/3 suszonej bazylii
- 1/3 łyżeczki soli
- pieprz biały do smaku
Kaszę gryczaną ugotować w dużej ilości osolonej wody.
Gotową odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
Gdy kasza będzie już chłodna, dodać jej określoną ilość do miski, następnie wbić 2 jajka i dodać przyprawy. Wszystko razem wymieszać energicznie trzepaczką lub łyżką do połączenia składników i usmażyc z obu stron na suchej patelni.
Pieczarki pokroić w plastry i wrzucić na patelnię - kilka dużych plastrów odłożyć na bok.
Cebulę posiekać i dodać do pieczarek, na patelnię wlać kilka łyżek bulionu (ewentualnie może być woda) i pod przykryciem dusić co jakiś czas mieszając.
Podduszone pieczarki oraz cebulkę zmiksować z mlekiem i przyprawami tworząc gęsty sos. W między czasie na patelni udusić resztę pieczarek. Sos przełożyć z powrotem na patelnie i na bardzo małym ogniu, pod przykryciem dusić całość jeszcze parę minut.
źródło