Wracamy po dłuuugiej przerwie ;-)
Mamy dużo przepisów w zanadrzu, a poza tym od dzisiaj jesteśmy na
Instagramie!
Dla tych, którzy nas jeszcze nie obserwują - mała ściągawka ;-)
A na dzisiaj przepis na pyszną szarlotkę,
która rozpływa się w ustach i znika w trybie natychmiastowym...
Zdążyłam zrobić tylko jedno zdjęcie i już jej nie było ;-)
Szarlotka z konfiturą różaną i kratką z kruchego ciasta
Składniki na kruche ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 160 g masła, zimnego
- 60 g smalcu, zimnego
- 1 żółtko
- 60 g cukru pudru
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać, dodać żółtko, cukier, wanilię, szybko zagnieść, owinąć folią. Odłożyć na 1 - 2 godziny do lodówki.
Przygotować prostokątną formę o wymiarach 23 x 33 cm. Wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, razem z bokami.
Schłodzone ciasto podzielić na dwie części, jedną odrobinę większą. Większą część rozwałkować i wyłożyć nią przygotowaną blaszkę, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 190ºC przez około 13 - 15 minut lub do zarumienienia się ciasta.
Nadzienie jabłkowe:
- 2 kg jabłek szara reneta
- świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
- 4 łyżki cukru demerara
- 1 łyżeczka cynamonu
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki, następnie w grubsze plasterki. Wrzucić do naczynia, wymieszać razem z sokiem cytryny i cukrem. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie odlać sok powstały na dnie naczynia, nie będzie nam potrzebny. Doprawić cynamonem , wymieszać.
Ponadto:
- 2/3 szklanki konfitury z owoców dzikiej róży
- cukier puder, do oprószenia
Wykonanie:
Na podpieczonym kruchym spodzie rozsmarować warstwę konfitury z owoców dzikiej róży. Na nią wyłożyć odsączone jabłka, wyrównać. Resztę odłożonego kruchego ciasta rozwałkować, nożem pokroić w paski o szerokości około 1 cm i ułożyć w kratkę na szarlotce.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut. Wyjąć, lekko przestudzić, oprószyć pudrem.
Bon apetit!