Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać, dodać żółtko, cukier, wanilię, szybko zagnieść, owinąć folią. Odłożyć na 1 - 2 godziny do lodówki.
Przygotować prostokątną formę o wymiarach 23 x 33 cm. Wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, razem z bokami.
Schłodzone ciasto podzielić na dwie części, jedną odrobinę większą. Większą część rozwałkować i wyłożyć nią przygotowaną blaszkę, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 190ºC przez około 13 - 15 minut lub do zarumienienia się ciasta.
Nadzienie jabłkowe:
2 kg jabłek szara reneta
świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
4 łyżki cukru demerara
1 łyżeczka cynamonu
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki, następnie w grubsze plasterki. Wrzucić do naczynia, wymieszać razem z sokiem cytryny i cukrem. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie odlać sok powstały na dnie naczynia, nie będzie nam potrzebny. Doprawić cynamonem , wymieszać.
Ponadto:
2/3 szklanki konfitury z owoców dzikiej róży
cukier puder, do oprószenia
Wykonanie:
Na podpieczonym kruchym spodzie rozsmarować warstwę konfitury z owoców dzikiej róży. Na nią wyłożyć odsączone jabłka, wyrównać. Resztę odłożonego kruchego ciasta rozwałkować, nożem pokroić w paski o szerokości około 1 cm i ułożyć w kratkę na szarlotce.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut. Wyjąć, lekko przestudzić, oprószyć pudrem.
Słyszeliście może, że podobno szarlotka narodziła się we Francji, a ciekawe gdzie po raz pierwszy została upieczona szarlotka z bezą? Szarlotka jest dziś jednym z najpopularniejszych ciast na całym świecie i chyba każde państwo ma swoją wersję tego pys...
Pojawiły się już pierwsze jabłka w sadzie więc już polecam szarlotkę z kratką, z jabłek prosto z sadu. Składniki na ciasto: 300g mąki 200g zimnego masła 100g cukru 1 jajko 1 łyżeczka cukru waniliowego Wykonanie: Mąkę, cukier i cukier waniliowy razem wy...
Jedną z najdelikatniejszych maślanych odmian kruchego ciasta jest pâte sablée. Świetnie sprawdzi się jako podstawa tart, czy mazurków, ale z dodatkiem jabłek i cynamonu otrzymujemy przepyszny, rozpływający się w ustach jabłecznik. Musicie sprób...
Wspaniała szarlotka w stylu amerykańskim! Przygotowana z delikatnego, kruchego ciasta i najprostszego nadzienia z jabłek doprawionych cynamonem i gałką muszkatołową. To te dwie przyprawy sprawiają, że jabłka nabierają cudownego niepowtarzalnego aromatu...
Gdybym miała opisać tą szarlotkę jednym zdaniem powiedziałabym, że jest to klasyczne połączenie kruchego ciasta z dużą ilością jabłek. Nie musimy ich nawet wcześniej podprażać, a jedyny czasochłonny etap to ich obieranie ; ) Polecam! Składniki na ciast...
Wracamy po dłuuugiej przerwie ;-)Mamy dużo przepisów w zanadrzu, a poza tym od dzisiaj jesteśmy na Instagramie!Dla tych, którzy nas jeszcze nie obserwują - mała ściągawka ;-)A na dzisiaj przepis na pyszną szarlotkę,która rozpływa się w ustach i z...
Składniki (okrągła forma o średnicy 23 cm): 170 g mąki razowej 125 zimnego masła 2 łyżki cukru pudru 2 żółtka szczypta imbiru Jabłka: 1,5 kg jabłek np. antonówek 100 g cukru trzcinowego 2 łyżeczki cynamonu 2-3 łyżki soku z cytryny Wykonanie musu z jabł...