Bardzo lubię przyrządzać fritattę, bo jest to szybkie danie które smakuje bardzo dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno. Możemy dodać do niej przeróżne składniki, a dziś przedstawiam Wam wersję z lekko słodką nutą. Lubię połączenie botwinki i truskawe...
Każdy kto obchodzi urodziny latem wie, że na imprezach najlepiej sprawdzają się lekkie przekąski. Gdy z nieba leje się żar, ciężkie torty i ciasta nie cieszą się dużą popularnością. Coś o tym wiem, bo jestem z czerwca a moja córka z sierpnia. Na jej ur...
Stało sięupały niemające litości skutecznie odstraszają od gotowania i szaleństw w kuchni. Ale coś jeść trzeba, prawda? :) Jeśli nie zdążę przygotować sobie obiadu wcześniej, najlepiej przed południem, to potem słońce grzeje mi prosto w kuchenne...
Gofry z chałki lub jak kto woli tosty francuskie z gofrownicyw każdym razie pyszne :) Robiłam kiedyś wytrawne tosty z gofrownicy a także pieczone tosty francuskie, ale gofry z chałki? Że też wcześniej nie wpadłam na ten pomysł ;) A znalazłam go ...
Ostatnio przedstawiałam Wam ciekawe miejsca w Kazimierzu Dolnym, w których udało nam się smacznie zjeść, podczas krótkiego urlopu. Dziś chciałabym dokładniej pokazać miejsce, w którym czuliśmy się najlepiej. Zapraszam do lektury :) Na uboczu miasteczka...
W czerwcu wybraliśmy się na krótki urlop do uroczego Kazimierza Dolnego. Spędziliśmy tam spokojne cztery dni, podczas których trafiliśmy w świetne kulinarne miejsca, oraz te trochę mniej zachwycające. Chociaż nie miałam w planach tego wpisu, to po powr...
Gdy nie mam czasu na pracochłonne przyrządzanie obiadu, to bardzo chętnie robię fritattę z warzywami. Podaję ją w towarzystwie surówek lub pieczonych ziemniaczków :) 6 jajek 3 łyżki pasaaty pomidorowej dymka ze szczypiorkiem 2 ząbki czosnku mały pęczek...
Delikatne puszyste, słodkie i tak przepięknie pachnące! Idealne na śniadanie lub podwieczorek, szczególnie jedzony na świeżym powietrzu. Uwielbiam :) 2 garście płatków róży kopiasta łyżka cukru trzcinowgo 2 jajka 3 łyżki twarożku (nie musi być mielony)...
Pyszne hiszpańskie papryczki Pimientos de Padrón podane z grillowanymi szparagami zawiniętymi w Prosciutto di Parma. Do tego soczyste polskie truskawki, mój ulubiony ser korycinski z czarnuszką i mamy pyszny, zdrowy misz masz :) Uwielbiam takie obiady!...
Pyszna, puszysta drożdżówka dyniowa z dodatkiem słodkiego twarożku, mleczka i truskawek. W planie były drożdżówki dynioweale w trakcie okazało się, że brakuje mi składników i ciasto wyszło za rzadkie. Postanowiłam więc wlać je do formy i upiec c...
Jedne z lepszych pierogów jakie zrobiłam więc mocno zachęcam do wypróbowania :) Przyznam, że nie przepadam za robieniem pierogów wałkowanie, sklejanie itd. zajmuje zwykle sporo czasu. Ale te pierogi tak mi posmakowały, że tego samego dnia gdy je...
Czas Dobrego Sera czyli Ogólnopolski Festiwal Nieskończonych Form Mleka który odbywa się Sandomierzu. W tym roku była to już VI edycja. Wybraliśmy się do tego pięknego miasta z kilku różnych powodów. Z Tarnobrzega mamy blisko, a sery wprost uwielbiamy ...
Super słodkie wegańskie ciasto! Macie ochotę? Bez jajek, mąki, cukru, masła, glutenu za to diabelsko słodkie :) Przepis z bloga Facet i kuchnia KLIK. Zamiast wiśni namaczanych w alkoholu dodałam maliny a zamiast orzechów włoskich, migdały. ...
Pyszna, aromatyczna cieciorka zapieczona w tortilli wraz z pikantnym serem i warzywami. Z guacamole lub kwaśną śmietaną smakuje wspaniale. 4 tortille puszka ciecierzycy mała czerwona papryka mała puszka kukurydzy 4 grube plasterki cheddara łyżka oliwy ...
Pyszne, delikatne placuszki na maślance z dodatkiem botwinki i sera feta. Idealne na śniadanie, kolację lub dodatek do obiadu. Polecam :) 0,5 szklanki mąki owsianej bezglutenowej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki maślanki 2 jajka 100 g ser...
Jak na fankę włoskiej kuchni przystało, od czasu do czasu lubię przygotować na obiad makaron. Gdy jednak znudzi mi sie ten z przenicy durum, ryżowy lub gryczany to staram sie wyszukiwać innych rozwiązań. Jak to jednak bywa w małym mieście, z dostępnośc...